Hindori: Koopkracht enorm gedaald door stijging prijzen
11 Oct 2022, 00:00
foto
Arun Hindori, woordvoerder PLIS


De oorlog in Oekraïne heeft invloed op de wereldeconomie. Goederen worden duurder en sommige zijn schaars. De prijzen van goederen en diensten zijn in een kwartaal tijd tussen de 30 tot 50% omhoog gegaan. De koopkracht is enorm gedaald. Importeurs overwegen goed welke goederen zij binnenbrengen, omdat girale dollars moeilijk verkrijgbaar zijn. Daardoor is er een schaarste merkbaar van bepaalde producten, zegt Arun Hindori, woordvoerder van het Platform van Levensmiddelen Importeurs in Suriname (PLIS) in gesprek met Starnieuws.

Het is volgens Hindori belangrijk dat de wisselkoers zich stabiliseert. Toen de koers stabiel was tussen SRD 21 en SRD 22 konden importeurs beter plannen. Nu worden goederen besteld op basis van een bepaalde koers, maar in korte tijd stijgt deze, wat onzekerheid creëert bij de importeur. Daarom is het belangrijk dat de koers zich stabiliseert. De PLIS zal ook deel uitmaken van het in te stellen platform 'Stabilisatie koers'. Waar de koers zich zal stabiliseren, moet nog blijken. Nu wordt er rond de SRD 30 neergeteld voor de US-dollar.

Hindori merkt op dat importeurs zo efficiënt mogelijk goederen willen binnenbrengen, aangezien er onderling ook concurrentie is. "Niet één bedrijf alleen importeert aardappelen bijvoorbeeld. De consument gaat kopen waar de prijzen het voordeligst zijn", stelt de woordvoerder van de PLIS. De stijging van prijzen van goederen is een feit. Zo zijn de prijzen van meel, suiker en kaas, enorm gestegen. Diverse bedrijven die voedsel produceren in Nederland, sluiten hun deuren.

De wereldeconomie is enorm veranderd door de oorlog. Hindori merkt op dat de vooruitzichten op korte termijn niet rooskleurig zijn. Er zijn ook geen oplossingen in zicht over het mondiale vraagstuk. Hoewel vrachtkosten in sommige delen van de wereld omlaag zijn gegaan, is dat volgens de PLIS-woordvoerder niet het geval in het 'verre oosten', waaronder China en Thailand, vanwaar de meeste levensmiddelen worden geïmporteerd. Hindori benadrukt dat belangrijk is dat de koers zich gaat stabiliseren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May