Rood alarm: Populaties dieren in het wild dalen 69%
13 Oct 2022, 22:45
foto
Assistenten van het Amazone-project voor waterzoogdieren vangen een Amazone-rivierdolfijn. De dolfijn heeft de afgelopen 50 jaar een bijzonder sterke daling van de populatie doorgemaakt. (Foto: Reuters)


Volgens het laatste 'Living Planet Report' van het Wereld Natuur Fonds (WWF) hebben de populaties van wilde dieren de afgelopen 50 jaar een "verwoestende" achteruitgang ondergaan, aangezien mensen bossen hebben gekapt en de lucht, het land en de zee hebben vervuild.

Het historische rapport, dat donderdag is vrijgegeven door WWF in samenwerking met de Zoological Society London (ZSL), toont de relatieve overvloed - de snelheid waarmee de populatiegroottes van soorten veranderen - van populaties wilde dieren die tussen 1970 en 2018 gemiddeld met 69 procent zijn gedaald.

De bevindingen waren gebaseerd op gegevens van ZSL met bijna 32.000 populaties wilde dieren van 5.230 soorten van over de hele wereld.

De index "belicht hoe we de basis van het leven hebben weggesneden en de situatie blijft verslechteren", zegt Andrew Terry, directeur natuurbehoud en beleid bij ZSL. "Het voorkomen van verder verlies aan biodiversiteit en het herstellen van vitale ecosystemen moet bovenaan de mondiale agenda staan ​​om de toenemende klimaat-, milieu- en volksgezondheidscrises aan te pakken."

Het rapport komt twee maanden voordat de wereldleiders bijeenkomen voor de lang uitgestelde VN-top over biodiversiteit, bekend als COP15, die naar Canada werd verplaatst als gevolg van de aanhoudende Covid-19-beperkingen in China. De auteurs van het rapport wezen op de verbanden tussen klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit en zeiden dat de gesprekken een "laatste kans" waren om de natuur te beschermen.

"De boodschap is duidelijk en de lichten knipperen rood", zei Marco Lambertini, directeur-generaal van WWF International in zijn voorwoord bij het rapport, eraan toevoegend dat het enkele "angstaanjagende cijfers" presenteerde.

Uit het rapport bleek dat enkele van de meest biodiverse regio's ter wereld, zoals Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, sinds 1970 een van de sterkste dalingen van de populaties wilde dieren hebben meegemaakt, met een gemiddelde daling van 94 procent in relatieve overvloed. De populatie in Afrika daalde gemiddeld met ongeveer 66 procent, terwijl dit in Azië-Pacific 55 procent was.

De grootste dalingen werden wereldwijd gezien in zoetwaterpopulaties, die met gemiddeld 83 procent daalden. Habitatverlies en belemmeringen voor migratieroutes waren verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de bedreigingen voor gecontroleerde trekkende vissoorten, zei het.

De index liet zien dat dieren in het wild - waaronder de roze rivierdolfijn uit de Amazone, of boto, en oceanische haaien- en roggenpopulaties - de afgelopen 50 jaar bijzonder sterk achteruitgingen.

Maar het toonde ook aan dat instandhoudingsinspanningen hebben bijgedragen aan het stimuleren van soorten zoals onechte karetschildpadden op Cyprus en berggorilla's in het Virunga-gebergte langs de noordgrens van Rwanda, de Democratische Republiek Congo en Oeganda.

Het rapport drong aan op verdere actie en benadrukte ook dat de rechten, het bestuur en het leiderschap op het gebied van natuurbehoud van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen over de hele wereld, erkend en gerespecteerd moesten worden. "We moeten transformatieve systemen zien te veranderen als we natuurverlies willen stoppen en omkeren en een bloeiende toekomst voor mens en natuur willen veiligstellen", zei Lambertini van WWF. "Overheidsleiders moeten op de COP15 opstaan. De wereld kijkt toe."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May