VS gaat politie Haïti versterken
13 Oct 2022, 14:43
foto
Een man duwt een kruiwagen met lege watercontainers tijdens een landelijke staking tegen de stijgende brandstofprijzen, in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) zei dat het de steun voor de Haïtiaanse politie zal opvoeren in haar strijd tegen gewapende bendes. Washington zal ook de levering van hulpgoederen versnellen aan het land dat lijdt aan een verlammend tekort aan basisgoederen als gevolg van een bendeblokkade van een belangrijke brandstofterminal.

Haïtiaanse bendes hebben een maand lang de distributie van diesel en benzine verhinderd, bedrijven en ziekenhuizen verlamd en tekorten aan basisgoederen, waaronder water, veroorzaakt, net terwijl het land worstelt met een nieuwe uitbraak van cholera.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuw visumbeperkingsbeleid opgesteld dat gericht is op degenen die de bendes steunen en heeft een kustwachtschip gestuurd om de Haïtiaanse wateren te patrouilleren.

Amerikaanse functionarissen die verslaggevers informeerden, zeiden dat Washington geen troepen naar het eiland zou sturen, ondanks oproepen van de Haïtiaanse regering voor een internationale strijdmacht.

"We werken eraan om de komende dagen veiligheidshulp aan de Haïtiaanse nationale politie te vergroten en in te zetten om hun capaciteit te versterken om bendes te bestrijden en een stabiele veiligheidsomgeving te herstellen", zei minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. "We zullen de levering van extra humanitaire hulp aan de bevolking van Haïti versnellen."

Assistent-staatssecretaris voor zaken op het westelijk halfrond, Brian Nichols, reisde woensdag naar Port-au-Prince met een delegatie onder wie luitenant-generaal Andrew Croft van het Amerikaanse Southern Command, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tijdens een eerdere telefonische briefing met verslaggevers zei een hoge functionaris van de regering van Biden dat het "voorbarig was om te praten over alleen een Amerikaanse veiligheidsaanwezigheid" toen hem werd gevraagd of Washington het sturen van troepen had uitgesloten.

Sporadische plunderingen en vuurgevechten tussen bendes en politie zijn de afgelopen weken steeds gebruikelijker geworden, aangezien de tekorten tot toenemende wanhoop hebben geleid. Protesten om het aftreden van interim-premier Ariel Henry te eisen, zijn soms uitgelopen op plunderingen.

De Pan American Health Organization zei woensdag dat burgerlijke onrust het moeilijker maakt om de uitbraak van cholera in te dammen, eraan toevoegend dat 18 doden zijn bevestigd op 9 oktober en honderden mogelijke gevallen worden bestudeerd.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft voorgesteld dat een of meerdere landen "een snelle actiemacht" sturen om de politie van Haïti te helpen, volgens een brief aan de VN-Veiligheidsraad, zonder te suggereren dat de troepenmacht wordt ingezet door de Verenigde Naties.

Een andere functionaris van de Biden-administratie zei tijdens de telefonische briefing dat de reisverboden bedoeld waren om degenen die banden hebben met de bendes, verantwoordelijk te houden. "Onze bedoeling hiermee is om aan te tonen dat er gevolgen zijn voor degenen die het geweld in Haïti financieren en aanwakkeren", zei de functionaris.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May