Regering trekt half jaar uit aanpassen wet Belastingautoriteit
08 Oct 2022, 02:52
foto
Silvano Tjong-Ahin, waarnemend minister van Financiën & Planning. (Foto: René Gompers)


De regering heeft 6 maanden uitgetrokken om de conceptwet Belastingautoriteit te bewerken. De vakbonden bij de Belastingen, de Ontvanger van de Belastingen en de Douane, hebben zich hevig verzet tegen de conceptwet die volgens hen “gewoon teruggestuurd” moet worden. Waarnemend minister van Financiën en Planning, Silvano Tjong-Ahin geeft toe dat zaken beter aangepakt moesten worden. Er is nu in elk geval ruimte om het beter te doen.

Er zijn gesprekken gevoerd tussen de bonden, juristen, het ministerie en het parlement, deelt de tweede waarnemend minister mee. “Er is een traject uitgezet van enkele maanden om te kijken naar al de bezwaren en al de toevoegingen die de mensen willen hebben". Het zal op dit moment niet in behandeling worden genomen, maar er zijn 5 tot 6 maanden uitgetrokken om over het concept te praten. Dus de mensen kunnen voordat het in behandeling wordt genomen, hun commentaar kwijt.”

De regering steekt de hand ook in eigen boezem. Tjong-Ahin: “Het is goed om te zeggen dat nadat wij dat commentaar hadden gehoord, we ruiterlijk hebben toegegeven dat er toch wel wat punten zijn die beter gerepresenteerd hadden kunnen worden. Dus er is geen enkele weerstand van het ministerie om de argumenten die zijn genoemd door de juristen en de vakbond, niet mee te nemen. Integendeel. Misschien was er een stukje ijverigheid dat de overhand heeft genomen. Maar we staan helemaal open om het concept te bespreken met de mensen. Het komt wel goed.”

President Chan Santokhi benadrukt dat hij een sterke wet wil hebben. Het is overigens niet nieuw dat er autoriteiten in het leven worden geroepen, merkt hij op; uit de scheepvaart is de Maritieme Autoriteit ontstaan, bij telecom de Telecommunicatie Autoriteit Suriname. Hij rekent erop dat het wel snel gebeurt om de deadlines van het IMF programma te halen. Anders komt er weer geen geld vrij zoals gebeurd is, nadat besloten was om de BTW uit te stellen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May