Marronomics als gateway voor AfCFTA
08 Oct 2022, 22:43
foto


Zowel de Covid pandemie met als gevolg abrupte verstoringen van wereldwijde aanvoerlijnen (supply chains) als ook de Russische invasie in Oekraïne brengen ontwikkelingen op het Afrikaanse continent  in een stroomversnelling. Qua bewustzijn maar ook wat betreft daadkracht is er veel aan het bewegen in Afrika. Met name de voedselzekerheid, voedselveiligheid en het economisch niet afhankelijk (meer) willen zijn, zijn hoog op de agenda geplaatst door de Afrikaanse instituties die richting geven aan de herpositionering van Afrika als rijk continent.

De zogenoemde African-descendants (diaspora) wordt een rol van betekenis toegedicht bij deze ontwikkelingen. Ghana bijvoorbeeld ontwikkelt beleid om deze descendants terug te halen en/of volop te betrekken bij ontwikkelingen op vele gebieden waar onder economisch. Ook de marrons in Suriname, de Caribbean, Verenigde staten, Nederland en elders zijn African descendants. Allen zijn zij nodig en kunnen betrokken worden bij bijvoorbeeld het realiseren van de African Continental Free Trade Area (AfCFTA) die officieel in januari 2021 in werking is getreden. AfCFTA gaat over een markt van minimaal 1.3 miljard consumenten, duty free en quota free, een gecombineerde GDP van US$ 3.4 triljoen. AfCFTA is ’s werelds grootste Free trade area met 54 lidstaten. AgriBusiness is hierbij een belangrijke economische en handelspijler die investeringen kan triggeren.

Hoewel Suriname een lange weg heeft te gaan om de economische structuur zodanig aan te passen om een impactvolle rol van betekenis te spelen t.a.v. AfCFTA zijn het zetten van stappen in die richting nodig. Met de marrongemeenschap in Suriname en de African descendants wereldwijd is dit een reële mogelijkheid. Marronomics als overkoepelende naam voor deze ontwikkeling wijst de weg daar naar toe. Marronomics gaat in essentie over drie zaken:
- economische ontwikkeling en economische vooruitgang in en van het binnenland van Suriname én de Caribbean. Zowel de ontwikkeling als de vooruitgang zijn een beweging en dus dynamisch .
- podium geven aan de groep Afro-Surinamers om de Afri-Caribische economie, handel en investering te doen plaatsvinden. Het “doen” staat hier voorop. Ik breng nogmaals in herinnering  dat African descendants  ook in Suriname aanwezig zijn.
- Het is een concept om met stakeholders van de economische + financiële sector, onderwijs + educatie, beleidsmakers, NGO’s, toezichthouders, innovatie + technologische sector in  contact te komen, zich tot hen te verhouden en te co-designen.

De toepassing van al deze 3 marronomics onderdelen voor AgriBusiness ontwikkeling vindt nu al plaats te West Klaaskreek in het district  Brokopondo. West Klaaskreek is onderdeel van het dorp Klaaskreek (349 km2), 1 van de 6 ressorten van het district Brokopondo (7396 km2,  5% van de totale  oppervlakte van Suriname). De goed gedraineerde bodems van Brokopondo zijn volgens studies zeer geschikt voor Agro activiteiten. Er wonen circa 18000 inwoners waarvan 80% marron als tribale gemeenschappen in dorpen langs de rivieren. Brokopondo grenst in het noorden aan Para wat gunstig is voor exportontwikkeling  door de aanwezigheid van de gateway Zanderij. In het oosten-zuiden-westen- ligt Sipaliwini, een immens groot gebied

De stichting Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving (LOKEO) is volop aan de slag met de realisatie van AgriBusiness over een oppervlakte van 2000 ha. Deze ontwikkeling vindt uiteraard gefaseerd plaatst. Met financiële steun van het Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMIF) wordt de komende periode gewerkt aan wegaanlegging, bodemonderzoek, kantoorfaciliteit en toegangspoort, cacao-educatietuin en het plaatsen van een billboard.

Voor de lange termijn ontwikkeling van deze AgriBusiness Enclave is het nodig van West Klaaskreek een speciale economische zone te maken. Deze speciale status zal niet alleen de aandacht trekken van ondernemers en investeerders maar ook zichtbaar maken hoe de economische ontwikkeling ter hand wordt genomen voor aansluiting bij de AfCFTA mogelijkheden via ondernemers op het Afrikaanse continent. Producten van gember, knoflook tot cacao, cassave, maïs, soya, tayer, yams, medicinale planten, bloemen en kokos zijn verhandelbaar op het Afrikaanse continent. Ghana is bijvoorbeeld een wereldspeler op de cacao markt waar Suriname zeker voordeel van kan hebben. Zo zijn er meer voorbeelden voor een win-win situatie met African descendants wereldwijd, en dus ook Suriname.

Voor het robuust maken van marronomics en de AgriBusiness Enclave te West Klaaskreek zijn naast doorzetting, capaciteitsversterking, kennis en financiële middelen nodig. Zowel de capaciteitsversterking als ook de kennis zijn onontbeerlijk om goede, werkende (governance) structuren op te bouwen en continuïteit ten aanzien van de doorontwikkeling te blijven garanderen. De bijdrage aan en aansluiting bij de AfCFTA ambitie is een van de belangrijke gedachten achter marronomics. Ondernemers en stakeholders die actief zijn of willen participeren in deze grote Marronomics-AfCFTA ontwikkeling moeten verzekerd zijn van inzet, het bewandelen van de juiste route en het (gaan) beschikken over netwerken die bijdragen aan het doel van investeren, handel en verheffing van African-descendants waar ook ter wereld. Als de dag der Marrons bijdraagt aan het versterken van dit inzicht dient het een goed doel en staat het ook in dienst van verandering, verwerking en verheffing.

Hugo Esseboom
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May