VES: Burgerschap buitenlandse investeerders niet eenvoudig
05 Oct 2022, 00:58
foto
President Chan Santokhi op weg naar De Nationale Assemblee voor het houden van de jaarrede.


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) stelt in haar nieuwste editie van Inzicht dat het niet zo eenvoudig is om buitenlandse arbeidskrachten binnen te halen en hen het Surinaamse burgerschap te verlenen. Vijf Caribische landen bieden programma's aan voor burgerschap door investeringen. Deze landen zijn erg populair bij vermogende particulieren die op zoek zijn naar een tweede paspoort waarmee ze visumvrij kunnen reizen naar meer dan 150 landen over de hele wereld, inclusief toegang tot de EU-Schengenzone en Engeland. Dit is niet het geval met Suriname.

President Chan Santokhi heeft in zijn Jaarrede gemeld dat de regering serieus mogelijkheden bekijkt om buitenlanders die willen investeren het Surinaamse burgerschap te verlenen. De ontwikkeling van de potentiële sectoren vereist expertise en arbeidskrachten die het land momenteel niet in voldoende mate kan aanbieden. Arbeiders uit andere landen zullen ook nodig zijn, stelde Santokhi tijdens de opening van het begrotingsjaar 2023.

De regering is voornemens ook met betrokkenheid van De Nationale Assemblee de eerste lijnen van een bevolkingspolitiek uit te zetten. “Voor mij is één gegeven duidelijk: met 600.000 personen in Suriname, ongeveer 150.000 huishoudens, gaan wij niet in voldoende mate de aangegeven sectoren kunnen ontwikkelen, en daardoor ook niet optimaal kunnen verdienen voor de verdere ontwikkeling van ons land,” stelde de president. Een deskundig team bestudeert momenteel de mogelijkheden van een citizenship by investment program.

Ook wordt specifieke aandacht geschonken aan het toestaan aan bedrijven om onder bepaalde voorwaarden arbeidskrachten uit het buitenland aan te trekken. Beide initiatieven zullen volgens de president een positieve bijdrage leveren aan de verdiencapaciteit en verdere ontwikkeling van de productiesector. Hierbij wordt rekening gehouden met de internationale regelgeving ter zake en het nationaal wettelijk kader.

“Wij hopen dat deze discussie op een zakelijke en nuchtere wijze, onderbouwd met data en solide analyses, met betrokkenheid van relevante stakeholders gevoerd kan worden. Enkele Caricom-landen voeren reeds een beleid waarbij buitenlandse ondernemers die een fors bedrag in het land investeren om economische activiteiten te ontplooien de nationaliteit van het desbetreffend land krijgen alsook andere voorzieningen van de overheid”, stelde Santokhi.

EU tegen misbruik 'gouden paspoort'-beleid
De Europese Unie daagt Malta voor de rechter wegens zijn 'gouden paspoort'-beleid. De uitvoerende macht van de EU zei op 29 september dat het Malta voor de rechter daagt vanwege zijn 'gouden paspoort' beleid dat rijke mensen toestaat EU-burgerschap te kopen, zelfs nadat de kleine eilandstaat het programma voor burgers van Rusland heeft opgeschort. De Europese Commissie had al in 2020 inbreukprocedures ingeleid tegen Malta en Cyprus over hun programma's voor gouden paspoorten.

De oorlog van Rusland tegen Oekraïne heeft het beleid steeds feller in de schijnwerpers gezet. De commissie zei in een verklaring dat "het verlenen van EU-burgerschap in ruil voor vooraf vastgestelde betalingen of investeringen zonder enige echte band met de betrokken lidstaat niet verenigbaar is met het beginsel van loyale samenwerking", zoals vastgelegd in EU-verdragen. Malta stopte met het toestaan van Russen en Wit-Russische staatsburgers om het staatsburgerschap van de EU te kopen nadat het onder druk was gezet door de EU.

De EU vond het besluit van Malta om zijn programma voor Russische staatsburgers op te schorten goed, maar zei: "Hoewel dit een positieve stap was, blijft Malta het programma uitvoeren voor alle andere nationaliteiten en heeft het geen enkele intentie uitgesproken om het te beëindigen". Het verkrijgen van burgerschap in een van de 27 lidstaten verleent ook het EU-burgerschap en daarmee het recht op vrij verkeer en toegang tot de interne markt van de EU, evenals om te stemmen en gekozen te worden bij Europese en nationale verkiezingen.

Burgerschap door investeringen in de Caricom
Er zijn vijf Caribische landen die programma's voor burgerschap door investeringen aanbieden, namelijk Antigua & Barbuda, Dominica, Grenada, St. Kitts & Nevis en St. Lucia. De klant kan voor elk programma een aanvraag indienen via de donatie- of onroerendgoedinvesteringsopties. De vermogende buitenlander kan kiezen voor een donatie aan de Regering of een significante investering te plegen in het land.

Deze 5 landen zijn erg populair bij vermogende particulieren in ontwikkelingslanden die op zoek zijn naar een tweede paspoort waarmee ze visumvrij kunnen reizen naar meer dan 150 landen over de hele wereld, inclusief toegang tot de EU-Schengenzone en Engeland. De CBI-paspoortmarkt is anno 2022 uitgegroeid tot een industrie van US$ 5 miljard jaarlijks en zal naar verwachting elk jaar verder groeien. De belangrijkste reden waarom dit CBI-programma's de laatste tijd zo populair zijn geworden, is dat het staatsburgerschap binnen 2-3 maanden wordt goedgekeurd zonder enige reis naar het land en er geen vereisten voor ingezetenschap zijn.

Niet zonder Risico’s
Hoewel het een gemakkelijke manier van geld verdienen voor de overheid betreft of een welkome toevoeging aan de broodnodige investeringen kan betekenen is het niet zo eenvoudig als het lijkt, stelt de VES. Het succes van de genoemde Caricom-lidstaten komt doordat ze met hun paspoort visumvrij kunnen reizen naar meer dan 150 landen over de hele wereld, inclusief toegang tot de EU-Schengenzone en Engeland. Dit is niet het geval met het Surinaamse staatsburgerschap. Anderzijds zijn het niet altijd 'bonafide' wereldburgers die bereid zijn zoveel van hun zuurverdiend geld hiervoor neer te tellen. Hiervoor moeten we als land niet alleen het investeringsklimaat aantrekkelijk maken maar ook het apparaat ontwikkelen om het kaf van het koren te scheiden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May