Kinderen Trio dorp Amatopo gaan voor het eerst naar school
03 Oct 2022, 09:50
foto
Kinderen van het Trio dorp Amatopo zullen vandaag voor het eerst naar school gaan. Er is een school gebouwd hiervoor. De pre opening werd op 31 augustus verricht. (Foto: minOWC)


Het mooiste voor dit schooljaar is voor minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), dat kinderen van Amatopo voor het eerst naar school gaan in hun eigen dorp. "Geloof het of niet, maar die kinderen uit dit inheemse dorp, zijn nog nooit naar school gegaan. Gewoon nog nooit. En sommige kinderen daar zijn al bijna 15 jaar. Dat mag toch niet", benadrukt de bewindsvrouw in haar toespraak bij de opening van het nieuwe schooljaar.

In het Trio dorp Amatopo waren eerder nog geen schoolfaciliteiten aanwezig. Op 31 augustus vond de pre opening plaats van een lagere school in dit dorp, dat ligt in het zuidwesten van het district Sipaliwini. Stichting de Groene Groei en minOWC, maar vooral de kapitein en de bewoners van Amatopo hebben samen een nieuwe school daar gebouwd. Het ministerie zorgt het hele jaar door voor onderwijzers, boeken, ander lesmateriaal en huisjes voor de leerkrachten met name containerwoningen.

"Daarom moeten jullie op school blijven. Ook al gaat het soms niet zo goed: blijf op school. Jouw schoolkameraad in Amatopo is al 14 jaar en gaat nu pas voor het eerst naar school, naar de eerste klas van de lagere school. Ja dat mag van mij. Hij is 14 en heel knap. Hij vist, helpt jagen en planten. Hij mag in onze school. Zij mogen in onze school, alle jongens en meisjes van Amatopo. En zij zullen heel snel leren want zij weten al heel veel. Nog mooier vind ik dat de kinderen die door hun ouders ver van huis, naar Kwamalasemutu waren gestuurd om naar school te gaan, die zijn nu weer thuis bij hun ouders. De school is er voor iedereen die wil leren", stelt minister Levens.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May