Column: Jagdeo wil viswater troebel houden
27 Sep 2022, 00:59
foto


Vis - hoe lekker ook - ruikt vaak heel sterk, zonder dat ze bedorven is. Maar als de vicepresident van buurland Guyana de regering van Suriname voor rotte vis uitmaakt, dan is de stank niet uit te houden. Guyana wil dat een probleem wordt opgelost, dat op een legale manier niet op te lossen is. Vandaar blijkbaar het haaiengedrag van Jagdeo tegen Suriname, waarbij hij de hele wereld wil betrekken, zelfs Caricom-voorzitter Chan Santokhi!

Het probleem van illegaal vissen in Surinaamse wateren is al decennialang gaande. Opeenvolgende regeringen hebben hun neus dichtgeknepen om de stank niet te hoeven ruiken. Er wordt gretig geld verdiend in het troebele water waarin er wordt gevist. En geld stinkt niet. Het zijn ook Surinamers die geld maken in deze business, zonder de handen uit de mouwen te steken. De vergunningen worden gekopieerd en verkocht aan Guyanezen. Zonder zelfs op zee te gaan, wordt er geld gemaakt. Dus er zijn genoeg mensen die er baat bij hebben dat de zaak helemaal niet wordt opgelost.

Het heeft er ook veel van dat in Guyana ook een powerplay gaande is. President Irfaan Ali spreekt zich nauwelijks uit over deze kwestie. Het is Jagdeo die optrekt met de vissers, met ze kampeert, eet en drinkt en lawaai maakt. In zijn beschuldigingen is hij een brug te ver gegaan. De Guyanese regering heeft een diplomatieke nota ontvangen waarin wordt uitgelegd dat zij zich niet als een goede buur gedraagt. De tweede man van Guyana heeft blijkbaar begrepen dat hij al over de Corantijnburg heeft gereden, terwijl die nog niet eens is gebouwd. Intussen is zijn volumeknop een paar octaven lager ingesteld.

Je kan zien dat Suriname en Guyana buren van elkaar zijn en nagenoeg eenzelfde bevolkingssamenstelling hebben. Beide landen hebben zeer mondige vicepresidenten die zich niet druk maken om diplomatie als ze op hun doel afgaan. Onze vp keert het IMF de rug toe, terwijl de president juist een stevige brasa krijgt van de sterke baas van het Fonds, Kristalina. We zijn ook alweer 8 dagen verder, sinds Bigi Bravo de koers op SRD 20 zou brengen voor de US-dollar. Nu is de koers alweer boven de SRD 28, ondanks de bedreigingen die zijn geuit.

Minister Albert Ramdin heeft opnieuw gezegd dat er niks is beloofd aan Guyana. De president heeft dat ook al eerder gezegd en minister Parmanand Sewdien van LVV heeft dat tig keren uitgelegd. Hij heeft de visserijsector steeds weer gerust gesteld, maar niet in slaap gesust. Jagdeo beweert dat hij het zwart op wit heeft dat de beloften zijn gedaan. Wie hoog van de toren blaast, moet dat bewijzen. Deze zaak moet als volwassenen om de tafel worden opgelost. Het probleem is blijkbaar dat dan veel mensen in Guyana en Suriname geen grof geld meer zullen kunnen maken. Daarom wordt er van de daken gegild en het water troebel gehouden, want dan kan het illegaal wegdragen van de Surinaamse vis, rustig doorgaan.

Nita Ramcharan
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April