Minister Ramdin nogmaals: Niks beloofd aan Guyana
27 Sep 2022, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin


Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking benadrukt het voor de zoveelste keer: "Wij hebben duidelijk gezegd dat wij geen beloften hebben gedaan aan Guyana in termen van garanties en aantallen visvergunningen", antwoordt de bewindsman op een vraag van Starnieuws. Guyana, met name vicepresident Bharrat Jagdeo heeft Suriname er openlijk van beschuldigd zich niet te houden aan zijn belofte.

De regering heeft Guyana toegezegd bereid te zijn om te kijken naar de visvergunningen. Guyanese vissers maken gebruik van vergunningen van tussenpersonen, die veel geld opstrijken hiervoor. Deze kwestie is twee jaar geleden besproken met president Chan Santokhi. Ramdin zegt dat Guyana informatie zou aandragen waarmee de tussenhandelaren zouden worden aangepakt. "Wij hebben informatie ontvangen die niet bruikbaar was", merkt de bewindsman op. 

"We hebben op verschillende momenten met Guyana 'face to face', telefonisch en via whatsapp gesproken. Er zijn ontmoetingen geweest in Barbados, Trinidad & Tobago, recentelijk nog in Washington DC en New York', zegt Ramdin. Hij heeft gisteren nog contact gehad met zijn collega van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd om een datum te prikken voor een ontmoeting over deze kwestie en de agenda te bepalen. Er zijn concrete voorstellen gedaan voor ontmoetingen met dag, datum en plaats, maar vanuit de buren is er nog geen bevestiging gekomen. Er wordt publiekelijk heisa gemaakt van de zaak, maar er wordt niet ingegaan op concrete voorstellen om te praten erover.

"Het probleem is dat aan beide kanten belanghebbenden onvolledige informatie verschaffen", voert de minister aan. De aanpak van de regering is "laten wij alles op tafel zetten, elkaar goed informeren en dan systematisch aangeven onder welke omstandigheden een Guyanees een visvergunning kan krijgen", zegt Ramdin. Deze kwestie kan alleen binnen wet- en regelgeving worden opgelost.  Onlangs is de Guyanese ambassadeur ontboden over de uitspraken gedaan door Jagdeo. Daarna zong de vicepresident van het buurland een toontje lager in de media. Dit vraagstuk moet volgens de minister professioneel en via diplomatieke kanalen besproken worden.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May