Duizenden trotseren bittere kou bij afscheid koningin
17 Sep 2022, 13:41
foto
Mensen staan ​​in de rij voor de Tower Bridge om hun respect te betuigen aan wijlen koningin Elizabeth II tijdens de Lying-in State in Westminster Hall in Londen. Er is een wachttijd van zo'n 16 uur. (Foto's via AP)


Duizenden mensen brachten de koudste nacht in maanden in Londen ineengedoken door in de rij om de kist van koningin Elizabeth II te aanschouwen. De autoriteiten hebben zaterdag gewaarschuwd dat aankomende rouwenden een wachttijd van 16 uur tegemoet gaan.

De politie arresteerde een man na wat het korps beschreef als een "verstoring" vrijdagavond in de Westminster Hall van het parlement, waar de kist van de koningin opgebaard ligt, gedrapeerd in haar koninklijke standaard, met daarboven een met diamanten bezette kroon.

Volgens de parlementaire autoriteiten stapte iemand uit de rij en probeerde hij de kist op het platform te naderen. De Metropolitan Police zei dat een man werd vastgehouden voor een vermoedelijke overtreding van de openbare orde.

De stroom van mensen die afscheid willen nemen van de koningin is gestaag gegroeid sinds het publiek woensdag voor het eerst werd toegelaten tot de zaal. Vrijdag stopten de autoriteiten tijdelijk met het toelaten van meer bezoekers aan het einde van de rij, die rond Southwark Park slingert, ongeveer 8 kilometer van het parlement.

's Nachts deelden vrijwilligers dekens en kopjes thee uit aan mensen in de rij toen de temperatuur daalde tot 6 graden Celsius. Ondanks het weer beschreven rouwenden de warmte van een gedeelde ervaring.

"Het was koud 's nachts, maar we hadden geweldige metgezellen, ontmoetten nieuwe vrienden. De kameraadschap was geweldig," zei Chris Harman uit Londen. "Het was het waard. Ik zou het opnieuw en opnieuw en opnieuw doen. Ik zou naar het einde van de aarde lopen voor mijn koningin."

Mensen hadden talloze redenen om te komen, van genegenheid voor de koningin tot een verlangen om deel uit te maken van een historisch moment. Simon Hopkins, die vanuit zijn huis in centraal Engeland reisde, vergeleek het met 'een pelgrimstocht'. "Het is een beetje vreemd, want dat gaat tegen mijn aard in," zei hij. "Ik ben er een beetje in getrokken."

Ter ere van hun geduld brachten koning Charles III en prins William een ​​onaangekondigd bezoek om mensen te begroeten die stonden te wachten om langs de kist van Elizabeth te gaan. De twee senior royals schudden de hand van de mensen en bedankten de rouwenden in de kilometerslange rij bij Lambeth Bridge.

Charles heeft verschillende geïmproviseerde wandelingen gemaakt sinds hij op 8 september koning werd, in een poging om zoveel mogelijk van zijn onderdanen te ontmoeten.

Het publiek stroomde stilletjes Westminster Hall binnen, zelfs toen de vier kinderen van de koningin - Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward - op vrijdagavond 15 minuten rond de met vlag gedrapeerde kist stonden te waken. Het gehuil van een baby was het enige geluid.

Voor de wake zei Edward dat de koninklijke familie "overweldigd was door de golf van emotie die ons heeft overspoeld en het enorme aantal mensen dat hun best heeft gedaan om hun eigen liefde, bewondering en respect voor onze lieve mama te uiten."

Alle acht kleinkinderen van koningin Elizabeth II zullen vandaag naast haar kist waken. De zonen van Charles, prins William en prins Harry, zullen aanwezig zijn, samen met de kinderen van prinses Anne, Zara Tindall en Peter Philips; de dochters van prins Andrew, prinses Beatrice en prinses Eugenie; en de twee kinderen van prins Edward - Lady Louise Windsor en James, burggraaf Severn.

William, die na de dood van zijn grootmoeder nu de troonopvolger is, zal aan het hoofd van de kist staan ​​en Harry aan de voet. Beide prinsen, die militaire veteranen zijn, zullen in uniform zijn.

De meeste senior royals hebben ere-militaire functies en hebben uniformen gedragen om de koningin te herdenken. Harry, die als Britse legerofficier in Afghanistan diende, droeg tijdens de processie van de kist van de koningin vanuit Buckingham Palace burgerkleding omdat hij niet langer een werkend lid van de koninklijke familie is. Hij en zijn vrouw Meghan stopten met koninklijke taken en verhuisden in 2020 naar de Verenigde Staten.

De koning heeft echter gevraagd dat zowel William als Harry hun militaire uniformen dragen tijdens de wake in Westminster Hall.

Mensen die in de rij stonden om de koningin te zien, zijn van alle leeftijden en komen uit alle lagen van de bevolking. Velen bogen voor de kist of maakten een kruisteken. Verschillende veteranen, hun medailles blinkend in de schijnwerpers, brachten een scherpe groet. Sommige mensen huilden. Anderen bliezen kusjes. Velen omhelsden elkaar toen ze wegliepen, trots dat ze uren in de rij hadden gestaan ​​om een ​​eerbetoon te brengen, ook al duurde het maar een paar minuten.

Op vrijdag liep de wachttijd op tot 24 uur. Onder de rouwenden was de voormalige Engelse voetbalaanvoerder David Beckham, die bijna 12 uur in de rij stond om zijn respect te betuigen. Hij droeg een wit overhemd en een zwarte das en maakte een korte buiging voor de kist voordat hij Westminster Hall verliet. "We hebben het geluk gehad als natie iemand te hebben gehad die ons heeft geleid zoals Hare Majesteit ons heeft geleid, voor de hoeveelheid tijd, met vriendelijkheid, met zorgzaamheid en altijd geruststelling", vertelde Beckham na afloop aan verslaggevers.

De kist zal tot maandagochtend opgebaard zijn. De kist van de koningin zal daarna naar de nabijgelegen Westminster Abbey worden gedragen voor een staatsbegrafenis, de finale van 10 dagen van nationale rouw voor de langst regerende monarch van Groot-Brittannië. Elizabeth (96) stierf op 8 september op haar Balmoral Estate in Schotland na 70 jaar op de troon.

Honderden staatshoofden, royals en politieke leiders van over de hele wereld vliegen naar Londen om de begrafenis bij te wonen, waaronder de Amerikaanse president Joe Biden en de Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako. Charles zal vandaag audiënties houden met inkomende premiers, gouverneur-generaals van de rijksgebieden en militaire leiders.

Na de dienst in de abdij wordt de kist van wijlen de koningin met een paardenkoets door het historische hart van Londen vervoerd. Het zal dan in een lijkwagen naar Windsor worden gebracht, waar de koningin zal worden begraven naast haar overleden echtgenoot, prins Philip, die vorig jaar stierf.

Honderden troepen van het Britse leger, luchtmacht en marine hebben vanmorgen vroeg deelgenomen aan een repetitie voor de slotstoet. Terwijl troepen langs The Long Walk stonden, een pittoresk pad dat naar Windsor Castle leidde, echode het dreunen van trommels in de nacht terwijl fanfares voor een lijkwagen liepen.

De Londense politie zei dat de begrafenis het grootste politie-evenement zal zijn dat ooit door de politie is georganiseerd, en zal zelfs de Olympische Zomerspelen 2012 en het platina jubileum in juni, ter ere van de 70-jarige regering van de koningin, overtreffen.

"Het aantal agenten, politiepersoneel en al degenen die de operatie ondersteunen, is werkelijk enorm", zegt Stuart Cundy, plaatsvervangend adjunct-commissaris van de Metropolitan Police.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May