Column: Wat heeft Suriname aan vriendschap Mark en Chan?
Mark en Chan komen er eerlijk voor uit dat ze sinds 2009 - toen Mark Suriname bezocht als Tweede Kamer delegatieleider - zeer goede vrienden zijn geworden. Daarom spraken ze elkaar ook met hun voornamen aan ten overstaan van de wereld op de persconferentie gisteren. Nu Mark als regeringsleider naar Suriname is gekomen - 14 jaar na oud-premier Jan Peter Balkenende - wordt de relatie verdiept en verbreed. Een historie van ruim 3 eeuwen kan je immers niet zomaar negeren. Maar wat heeft het volk aan de geweldige vriendschap van de twee regeringsleiders, als mensen nauwelijks de helft van de magen van hun kinderen kunnen vullen?
Zoals altijd zijn er zeer goede gesprekken gevoerd, maar de Sint is met een lege zak gekomen. Maar toch was de relatie tussen beide landen nooit zo goed als nu, beklemtonen Mark en Chan. Nederland gaat Suriname bijstaan op verschillende gebieden, maar alles moet nog verder netjes worden uitgewerkt. Zakendoen met Suriname wordt bemoeilijkt, omdat het land op de 162e plek staat op de Ease of doing business index. Nederland schittert 120 plekken hoger op de 42e plaats op de ranglijst. Dus Mark, die 16 ondernemers heeft meegenomen, gaat kijken hoe het land omhoog kan schieten, waardoor een bedrijf hier oprichten geen 1.5 jaar hoeft te duren.
Over het AOW-gat moet het Nederlandse kabinet nog een standpunt innemen, excuses Slavernij verleden, zo ver is Mark nog niet, want er wordt nog gestudeerd op dit onderwerp. Hij gaat vandaag wel hierover praten tijdens de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee. De restant verdragsmiddelen van 18 tot 19 miljoen euro gaan onder andere naar volksgezondheid, veiligheid, stimulering productie. Nederland gaat bij het IMF een goed woordje doen voor Suriname over het heronderhandelen en het herstelprogramma. En over visum-afschaffen gaat EU, maar een goed woordje doen is geen probleem.
Goede vriend Nederland heeft echter wel ervoor gezorgd dat met de inbeslagname van 19.5 miljoen euro van de banken, de economie van Suriname in een steeds dieper gat belandt. Al vier jaar kan geen valuta via Nederland worden vervoerd om deze te giraliseren. En uiteraard, hoe graag Mark het ook zou willen, aan de Noordzee zijn de machten helemaal gescheiden. Mark kan geen enkele opdracht geven aan het Openbaar Ministerie. Als het om Suriname gaat, duren rechtszaken in P'tata even lang als in de ex-kolonie.

Vicepresident Ronnie Brunswijk aan de hoofdtafel met premier Mark Rutte. Intussen weet hij 'wie Rutte is'.
Over opmerkingen van ex-president Desi Bouterse en vicepresident Ronnie Brunswijk over 'oprotten Rutte' en 'wie is Rutte' maakt Mark zich niet boos, want kijk wie het zeggen. Personen die in Nederland in de cel moeten. Als politicus is Mark nogal wat gewend. Aan Bouterse heeft Mark geen boodschap en Brunsie zal hij wel de hand schudden, als vicepresident van de republiek, zonder hem in de boeien te slaan. Als ervaren politicus zal hij niet vreemd opkijken als met moeite quorum is bij de historische vergadering en de NDP-fractie er niet zal zijn in 's lands vergaderzaal om hem in de ogen aan te kijken.
Mark kan als goede vriend van Chan hem toch helpen om de koers verder te beteugelen. Nu gaan schaarse deviezen naar importeurs moeten. Als gebaar voor de diepe wonden die geslagen zijn in de koloniale periode, kan de koninklijke koets van Surinaams goud als compensatie worden teruggegeven. Dan kan de deviezenvoorraad flink worden opgekrikt, waardoor in elk geval de geleden schade van de 19.5 miljoen euro die vastgehouden wordt in zijn land, een beetje kan worden goedgemaakt. Als Mark zijn vriend Chan niet meteen de helpende hand biedt, zal het paard sterven terwijl het gras groeit.
Nita Ramcharan
Vandaag
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen