Botsingen terwijl Chili staatsgreep viert
12 Sep 2022, 18:39
foto
Familieleden van slachtoffers van gedwongen verdwijningen marcheren tijdens een protest ter gelegenheid van de verjaardag van de coup van 1973 in Santiago, Chili (Foto via Reuters)


Het geweld brak uit nadat mensen de straat op gingen in Chili om de 49e verjaardag van de coup van 1973 te herdenken die de moorddadige dictatuur van Augusto Pinochet installeerde. Linkse partijen, met belangrijke politieke figuren en leden van de regering, brachten zondag hulde aan het standbeeld van voormalig president Salvador Allende buiten het presidentieel paleis. Allende stierf op de dag van de staatsgreep.

Volgens cijfers van de regering werden tijdens de dictatuur van generaal Pinochet minstens 3.095 mensen gedood en tienduizenden anderen gemarteld of gevangengezet om politieke redenen.

Deelnemers legden bloemen bij het monument van Allende en bij de ingang van het paleis waar hij als president binnenkwam.

Muzikanten en dansers - bekend als "The Red Devils of Victor Jara" - waren verkleed als duivels om te protesteren tegen de arrestatie, marteling en moord op de Chileense volkszanger en politiek activist Victor Jara. Jara werd enkele dagen na de staatsgreep van 1973 doodgeschoten.

Honderden demonstranten marcheerden naar het monument van degenen die werden vastgehouden of verdwenen. In de buitenwijken raakten de politie en enkele demonstranten slaags.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May