Wisselkoers stijgt schrikbarend; prijzen rijzen de pan uit
07 Sep 2022, 00:00
foto
De wisselkoers heeft een vrije vlucht genomen.


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft met SRD 26,129 voor de US-dollar de hoogste koers ooit in Suriname genoteerd. De verkoopprijs voor de euro is SRD 25,774. De vraag naar vreemde valuta is groot. De monetaire autoriteiten staan erbij en kijken ernaar. Om goederen te kunnen importeren wordt reeds SRD 28 voor de US-dollar neergeteld. Er is een schaarste aan diverse goederen.

De prijsstijgingen drijven mensen tot wanhoop. Voor een pak TCL cement waarvoor onlangs nog SRD 190 werd betaald, kost nu boven de SRD 250. De prijzen in winkels worden dagelijks bijgesteld. Een cambiohouder zegt aan Starnieuws dat enkele malen vergaderd is met de regering en andere financiële instellingen, maar het blijft daarbij. Er zijn geen oplossingen gekomen, terwijl de vraag blijft toenemen.

Vernomen wordt dat vanuit de regering gesproken is met de governor van de CBvS, Maurice Roemer, om maatregelen te treffen. Tot nu toe is er weinig gedaan aangezien het Internationaal Monetair Fonds zich op het standpunt stelt dat door vraag en aanbod de koers moet worden bepaald. Een maand geleden, toen de koers begon te stijgen van SRD 21 naar SRD 25 voor de US-dollar, beweerde Roemer dat de US-dollar overgewaardeerd was en teveel lucht in de koers zat. Nu noteert de CBvS een koers boven de SRD 26.

Importeurs hebben ook aan de bel getrokken dat ze niet aan girale US-dollars kunnen komen. Door de schaarste en hoge dollarprijs ontkomen zij niet eraan om de prijzen te verhogen. Onlangs is de prijs van een puntbrood van SRD 2.50 naar SRD 3 gegaan. Ook basisvoedsel rijst is duurder geworden. Nutsbedrijven hebben hun prijzen ook verhoogd. September is voor velen een dure maand, waarbij kinderen thuis zijn en schoolspullen moeten worden gekocht. De meeste mensen in het land kunnen zich geen vakantie veroorloven, niet in eigen land nog minder in het buitenland.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May