LVV en boeren praten over groente- en fruitexport naar Caricom
06 Sep 2022, 23:27
foto
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (Foto: LVV)


Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vorige week met groente- en fruitboeren uit Saramacca, Commewijne en Wanica gesproken over mogelijkheden voor export van groenten en fruit naar de Caricom-landen, met name Barbados. LVV zal de boeren de nodige begeleiding en ondersteuning geven om gestelde doelen te bereiken.

In het bijzonder wordt nagegaan hoe er invulling gegeven kan worden aan het besluit van de Caricom Staatshoofdenconferentie om in het jaar 2025, 25% minder voedsel te importeren.

De betrokken landbouwers beplanten nu reeds grote arealen met groenten en fruit voor de lokale markt. De gedachte is dat door de hoge prijs van groenten en fruit op de lokale markt, het van belang is om eerst te kijken naar de mogelijkheden van areaaluitbreiding en productieverhoging bij de boeren die reeds in het groot met de nodige expertise groenten en fruit telen, schrijft de voorlichting van LVV.

Er is naast steun van LVV aan de boeren overeengekomen dat er regelmatig overleg met hen zal zijn. De boeren waren van mening dat het ministerie een faciliterende rol moet hebben, indien er meer productie opgang moet worden gebracht. De boeren hebben benadrukt dat zij bereid zijn investeringen te plegen ter productieverhoging, maar van het ministerie assistentie verwachten.

De condities waaronder geleverd dient te worden aan Barbados, moeten volgens de boeren duidelijk zijn. Sewdien zal op het ministerie deskundigen aanwijzen om de boeren verder te begeleiden en zij zullen op korte termijn gedetailleerde marktinformatie krijgen van LVV, meldt de voorlichting van het ministerie.

Bij het gesprek met de boeren waren de districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga en DNA-lid Radjendre Debie aanwezig.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May