Nu reeds oproep tot grootser Fosten Kukru volgend jaar
06 Sep 2022, 05:32
foto
De standhouders tijdens het Fosten Kukru Festival hebben goede zaken gedaan. Alle drie dagen waren ze uitverkocht. (Foto's: René Gompers)


De eerste Fosten Kukru Fesa is achter de rug. De organisatie, Directoraat Cultuur, is tevreden. “Het was overweldigend, buiten verwachting,” deelt Clifton Braam, onderdirecteur van Cultuur mee. “De standhouders hebben zelf aangegeven dat ze dit niet verwacht hadden. Alle dagen waren ze uitverkocht.” Hij roept nu al landgenoten op om samen de volgende editie te verbeteren en grootser te maken.

De Fosten Kukru Fesa, een evenement om de Surinaamse keuken - maar meer nog om de authentieke manier van bereiden- te vieren - heeft drie dagen geduurd en is zondag afgesloten. Er zijn ook diverse culturele manifestaties gehouden. Verschillende bands hebben zoveel mogelijk ‘owru poku’ gespeeld. De sfeer zat er helemaal in toen dat gaande was; jong en oud hebben flink gedanst. Maar niet iedereen kon de benen gaan losgooien. De kans was groot dat zij hun plek in de lange rijen zouden verliezen.  

Geduldig wachtten de mensen op hun beurt op sommige plekken waar de gerechten ‘live’ werden klaargemaakt op een tyula, of houtvuur of op een fornuisje. Hoewel er niet overal tafels en stoelen waren “om rustug te eten” maakten de meeste bezoekers ter plekke hun eten op. Bij sommige stands was het eten eerder uitverkocht dan bij andere. En daar waar er na 8 uur ‘s avonds nog aanbod was, waren er lange rijen.

Braam benadrukt dat het om een proefproject gaat. Er is met ‘maar’ zes stands gewerkt, maar de toeloop was geweldig geeft hij aan. Braam roept de hulp van de gemeenschap in. “We hebben het geprobeerd en we hebben al gezien waar we verandering aan moeten brengen,” geeft hij aan. “We nemen dat mee. Dit is een Surinaams product. Laten we het omarmen. Laten we gaan kijken waar we moeten verbeteren en waar het anders moet. Alle positieve feedback nemen we mee, zodat we volgend jaar grootser terugkomen,”



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May