Duurzame aanpak landbouw in district Brokopondo
05 Sep 2022, 22:48
foto
In Klaaskreek in het district Brokopondo zal duurzame landbouw worden aangepakt. Het ligt in de bedoeling om diverse vruchten en groenten te verbouwen. (Foto: CDS)


In dorp Klaaskreek in het district Brokopondo is gestart met een landbouwproeftuin. Vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport onthulden het naambord. Het gaat om een samenwerking tussen het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) en Stichting Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek en Omgeving (St. Lokeo).

Het doel van dit project is het landbouwgebeuren in dit gebied tot ontwikkeling te brengen. Vandaar dat niet alleen met een plantenvermeerderingsproject wordt begonnen, maar er zullen ook trainingen verzorgd worden voor de inwoners van Klaaskreek en omgeving evenals andere districten. Het ligt in de bedoeling om citrus-, manja-, advocaat- en, kersenbomen alsook groenten en gewassen zoals antroewa, boulanger en peper te verbouwen, meldt de Communicatiedienst Suriname. “We zijn vanaf 2013 bezig met dit project. We zijn begonnen de weg in orde te maken. Het ligt in de bedoeling de weg zo'n 5 km naar achteren te maken en omliggend gebied te beplanten”, zei Sandino Rathling, voorzitter van St. Lokeo die zeer ingenomen is met dit project.

Agro Industries is het enige bedrijf uit Brokopondo dat groenten levert aan Iamgold. Daarnaast wordt 50% van de groenten gehaald uit Saramacca. “We willen dit veranderen en ervoor zorgen dat we ook een bijdrage kunnen leveren in het district en de gemeenschap van Klaaskreek te ondersteunen in hun ondernemeningsdrift”, deelde Rathling mee. Het is passend dat een bedrijf als Iamgold groenten afneemt uit het district waar het gevestigd is. Dat er vanuit een ander district groenten wordt gehaald betekent dat het district een belangrijke kans misloopt om inkomsten te genereren.

Brunswijk benadrukte dat een kind van Brokopondo zelf een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van zijn district. Dit initiatief van de stichting moet uitgebreid worden naar andere districten, vindt hij. Minister Emanuël is van mening dat productie altijd een belangrijke zaak is en heeft vertrouwen dat stichting Lokeo en het team van DAOB, onder leiding van directeur Hermien Pavion, het project tot een goed eind zullen brengen. Tijdens de plechtigheid waren ook de kapitein van Klaaskreek Michel Walden, districtscommissaris Ludwig Mendelzoon en ROS directeur Maverick Boejoekoe aanwezig.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May