Bijna 7 miljoen mensen hebben Venezuela sinds 2014 verlaten
01 Sep 2022, 12:40
foto
Migranten uit Venezuela steken Chili over vanaf de Boliviaanse grens bij Colchane, Chili. (Foto: AP)


Ongeveer 6,8 miljoen Venezolanen hebben hun thuisland verlaten sinds een economische crisis in 2014 uitbrak in het land van zo'n 28 miljoen mensen. De meesten zijn naar nabijgelegen landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gegaan. Meer dan 2,4 miljoen zijn in Colombia.

Die enorme migratie vertraagde toen de pandemie de economische kansen verminderde en het reizen door de regio bemoeilijkte en toen de regering van Venezuela hervormingen aannam die de economische vrije val van het land vertraagden en enige schijn van opleving gaven.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties keerden ongeveer 150.000 Venezolanen terug naar hun thuisland op het hoogtepunt van de coronaviruspandemie. Sommige gastlanden meldden voor het eerst in jaren een daling van het totale aantal Venezolaanse immigranten.

Maar de uitgaande mars is weer in opkomst.

Volgens gegevens van ontvangende landen hebben sinds november minstens 753.000 Venezolanen hun land verlaten voor een ander land in Latijns-Amerika of het Caribisch gebied, terwijl de regering van president Nicolas Maduro economische groei bleef aanprijzen. Colombia, dat sinds november geen bijgewerkte cijfers had gerapporteerd, boekte tussen die maand en augustus een stijging van ongeveer 635.000.

Pandemische afsluitingen en grenssluitingen hebben de Venezolanen ook naar riskantere paden geduwd. Mexico heeft onlangs een visumplicht opgelegd aan Venezolanen, dus in plaats van naar een land te vliegen dat grenst aan de VS, trekken Venezolaanse migranten nu vaak noordwaarts door Midden-Amerika, nadat ze de Darien Gap zijn overgestoken. De Darien Gap is een wegloze jungle die zich uitstrekt over de grens tussen Colombia en Panama waar dieven, gezwollen rivieren, ruw terrein en wilde dieren vaak voorkomen.

De regering van Panama zei dat dit jaar tot nu toe 45.000 Venezolanen zijn grondgebied op die manier waren binnengekomen, tegen slechts 3.000 vorig jaar.

Het gebrek aan diplomatieke banden tussen de VS en Venezuela heeft ertoe geleid dat de VS er niet in is geslaagd Venezolanen uit te zetten onder een pandemische regel aan de grens tussen de VS en Mexico. De VS heeft enkele Venezolanen toestemming gegeven om asiel aan te vragen, en in juli heeft de regering van de Amerikaanse president Joe Biden de tijdelijke beschermingsstatus voor Venezolanen in de VS verlengd sinds voor 8 maart 2021, waardoor zo'n 343.000 mensen voor nog eens 18 maanden werden beschermd tegen deportatie.

Toch is de toekomst voor Venezolaanse asielzoekers in de VS beladen onder druk van Republikeinse functionarissen die het groeiende aantal migranten dat aan de grens aankomt hebben aangegrepen om het beleid van Biden inzake migratie en grensbeveiliging aan te vallen.

Arbelys Briceno was op haar achtste dag op reis van haar Venezolaanse geboorteplaats naar Peru, een land dat de 14-jarige niet op een kaart kon plaatsen, maar dat haar oudere broer als bestemming had aangegeven. Muggen hadden haar benen getekend. De zon had haar gezicht gebakken.

"Het is alsof het een vakantie is, maar dan met veel wandelen", zei Arbelys met een veel optimistischer kijk dan die van de meeste Venezolaanse migranten die proberen te ontsnappen aan de armoede in hun ooit welvarende land.

Tegen de tijd dat Arbelys, haar zus en hun broer Colombia bereikten, hadden ze ongeveer 600 kilometer gelopen. Ze had een nacht niet kunnen slapen - ze waren op een stoep gebleven en ze schrok van geluiden. Ze gleed uit en viel twee keer toen ze over een modderig weggetje liepen om de grens over te steken.

Haar broer, die voor de tweede keer op reis was, wist wel beter dan de felle zon zijn huid te laten ruïneren. Hij had zijn gezicht dit keer ingesmeerd met zonnebrandcrème, die strepen op zijn voorhoofd had gevormd.

Gegevens verzameld door het Interagency Coordination Platform for Refugees and Migrants, waarbij ongeveer 200 humanitaire organisaties betrokken zijn, tonen aan dat regeringen sinds november de aankomst van 753.000 Venezolaanse migranten, vluchtelingen en asielzoekers in 17 Latijns-Amerikaanse en Caribische landen hebben geregistreerd.

Uit de gegevens van het platform blijkt ook dat de totale bevolking van dergelijke Venezolanen in die landen vorig jaar een tijd lang licht was gedaald, van 4.620.185 in januari tot 4.598.355 in juli.

De cijfers van het platform omvatten niet alle migranten, aangezien sommige landen degenen die illegaal aanwezig zijn, niet meetellen en er waren geen cijfers voor andere landen, zoals de VS.

Buiten de gaarkeuken in Los Patios, ongeveer 7,5 km binnen Colombia, dringen mensen zich snel rond een buitentafel zodra de hekdeur opengaat. Sommigen hadden van vrienden of andere migranten gehoord over de operatie, wiens koks op twee locaties per maaltijd zo'n 151 liter soep bereiden.

Jhon Alvarez, coördinator van de Fundacion Nueva Ilusion - ongeveer New Hope Foundation in het Engels - zei dat hij steeds vaker bekende gezichten ziet in de gaarkeuken. "Mensen keren terug van de andere landen - Chili, Peru, Ecuador, Bolivia - weer naar Venezuela, maar na 15 dagen of een maand kunnen ze het niet uitstaan ​​en komen ze terug", zei Alvarez.

Hij zei dat ze hem zeiden: "Kijk, ik moest terugkomen omdat de situatie nog steeds hetzelfde is of het is erger. Ze hebben het minimumloon verhoogd, ja dat deden ze, maar er is geen werk.'”

Volgens het Venezolaanse kantoor van de Hoge Commissaris van de VN voor vluchtelingen noemt 48 procent van de migranten die zijn ondervraagd door een netwerk van hulpverleningsinstanties, tegenwoordig gebrek aan werk en lage lonen als de belangrijkste reden om Venezuela te verlaten, terwijl 40 procent moeilijkheden noemt om voedsel en basisvoorzieningen te krijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May