Laatste Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov is niet meer
30 Aug 2022, 20:28
foto
De laatste voormalige Sovjetleider, Mikhail Gorbatsjov is overleden op 91-jarige leeftijd. (Foto: Reuters)


Voormalig Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov is op 91-jarige leeftijd overleden. Gorbatsjov, die het roer in 1985 overnam, is vooral bekend vanwege het openstellen van de USSR en het vreedzaam beëindigen van de Koude Oorlog, maar hij kon niet voorkomen dat zijn land in 1991 instortte.

Veel Russen geven hem en zijn hervormingsgezinde beleid de schuld van de ondergang van het land. Het ziekenhuis waar hij stierf, zei dat hij aan een lange en ernstige ziekte leed.

De Russische president Vladimir Putin betuigde zijn diepste medeleven met de dood van Gorbatsjov, vertelde zijn woordvoerder Dmitry Peskov aan het Russische persbureau Interfax, volgens Reuters.

De voorzitter van de Europese Unie, Ursula von der Leyen, prees hem als een "vertrouwde en gerespecteerde leider" die "de weg vrijmaakte voor een vrij Europa". Ze voegde eraan toe : "Deze erfenis is er een die we niet zullen vergeten."

De Britse premier Boris Johnson zei dat hij de moed en integriteit van Gorbatsjov bewonderde. "In een tijd van Putins agressie in Oekraïne, blijft zijn onvermoeibare inzet om de Sovjet-samenleving open te stellen een voorbeeld voor ons allemaal", zei hij.

Gorbatsjov werd op 54-jarige leeftijd algemeen secretaris van de Sovjet-Communistische Partij en de facto leider van het land. In die tijd was hij het jongste lid van de regerende raad die bekend staat als het Politburo, en werd hij gezien als een verademing na verschillende ouder wordende leiders.

Zijn beleid van glasnost, of openheid, stelde mensen in staat de regering te bekritiseren op een manier die voorheen ondenkbaar was. Maar het ontketende ook nationalistische gevoelens in veel regio's van het land, wat uiteindelijk leidde tot de ineenstorting ervan.

Internationaal sloot hij wapenbeheersingsovereenkomsten met de VS en weigerde hij in te grijpen toen Oost-Europese landen in opstand kwamen tegen hun communistische heersers.

Hij wordt in het Westen gezien als een architect van hervormingen die de voorwaarden schiep voor het einde van de Koude Oorlog in 1991 - een tijd van diepe spanningen tussen de Sovjet-Unie en westerse landen, waaronder de VS en Groot-Brittannië.

In 1990 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede "voor de leidende rol die hij speelde in de radicale veranderingen in de Oost-Westverhoudingen".

Maar in het nieuwe Rusland dat na 1991 opkwam, stond hij aan de rand van de politiek, met de nadruk op educatieve en humanitaire projecten.

In 1996 deed hij een noodlottige poging om terug te keren naar het politieke leven, waarbij hij slechts 0,5% van de stemmen kreeg bij de presidentsverkiezingen.

De laatste jaren ging zijn gezondheid achteruit en is hij in en uit het ziekenhuis geweest.

Hij zal worden begraven op de Novodevitsji-begraafplaats in Moskou, de rustplaats van veel prominente Russen, naast zijn vrouw Raisa die in 1999 stierf aan leukemie, aldus het persbureau Tass.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May