Overstromingen Pakistan 'een moesson op steroïden'
30 Aug 2022, 12:48
foto
Een vrouw die haar toevlucht zoekt, probeert haar bezittingen te redden, na regens en overstromingen tijdens het moessonseizoen in Sohbatpur, Pakistan. (Foto: Reuters)


Pakistan wordt geconfronteerd met "een moesson op steroïden", waarschuwde de secretaris-generaal van de VN, nadat een derde van het land door overstromingen is ondergelopen. Antonio Guterres drong er bij de wereld op aan om Pakistan te hulp te komen toen hij een oproep van 160 miljoen dollar deed om de tientallen miljoenen slachtoffers van de ramp te helpen.

Hij beschuldigde "de meedogenloze impact van historische niveaus van regen en overstromingen".

Sinds juni zijn minstens 1.136 mensen omgekomen en wegen, gewassen, huizen en bruggen zijn in het hele land weggespoeld.

Maandag beschreef de minister van klimaatverandering, Sherry Rehman, de situatie als een "door het klimaat veroorzaakte humanitaire ramp van epische proporties".

De recordmoesson van dit jaar is vergelijkbaar met de verwoestende overstromingen van 2010 - de dodelijkste in de geschiedenis van Pakistan - waarbij meer dan 2.000 mensen omkwamen.

In een videoboodschap noemde Guterres Zuid-Azië een "klimaatcrisis-hotspot" waar mensen 15 keer meer kans hadden om te overlijden aan de gevolgen van het klimaat. "Laten we ophouden met slaapwandelen richting de vernietiging van onze planeet door klimaatverandering. Vandaag is het Pakistan. Morgen kan het jouw land zijn."

Hij zei dat de oproep van de VN erop gericht was 5,2 miljoen mensen te voorzien van voedsel, water, sanitaire voorzieningen, noodonderwijs en gezondheidsondersteuning.

Veel factoren dragen bij aan overstromingen, maar een opwarmende atmosfeer veroorzaakt door klimaatverandering maakt extreme regenval waarschijnlijker.

De wereld is al met ongeveer 1,2 °C opgewarmd sinds het begin van het industriële tijdperk en de temperaturen zullen blijven stijgen, tenzij regeringen over de hele wereld de uitstoot drastisch verminderen.

De Pakistaanse minister van Planning zegt dat schattingen suggereren dat de overstromingen voor minstens US$ 10 miljard schade hebben veroorzaakt, en dat veel mensen met ernstige voedseltekorten worden geconfronteerd. Het land kampte al met een economische crisis.

Grote delen van rijke landbouwgrond zijn verwoest, waardoor de voedselvoorziening is beschadigd en de prijzen zijn gestegen. "Door deze overstroming zijn dingen zo duur dat we niets kunnen kopen", zegt Zahida Bibi, die een markt in Lahore bezoekt, tegen persbureau AFP.

Ambtenaren schatten dat meer dan 33 miljoen Pakistanen - een op de zeven mensen - zijn getroffen door de overstromingen. De situatie is het ergst in provincies als Sindh en Balochistan, maar bergachtige gebieden in Khyber Pakhtunkhwa zijn ook zwaar getroffen.

Duizenden mensen hebben de opdracht gekregen om dorpen te evacueren die zijn afgesneden in de noordelijke Swat-vallei, waar bruggen en wegen zijn weggevaagd - maar zelfs met de hulp van helikopters hebben de autoriteiten nog steeds moeite om de gestrande mensen te bereiken.

"Dorp na dorp is weggevaagd. Miljoenen huizen zijn verwoest", zei premier Shehbaz Sharif zondag nadat hij in een helikopter over het gebied was gevlogen.

Er begint hulp te komen nadat Pakistan zijn eigen oproep om hulp heeft gelanceerd. De Verenigde Arabische Emiraten en Turkije hebben tenten en medicijnen geleverd en de VS en Groot-Brittannië hebben hun steun toegezegd.

Eerder op maandag zei het IMF dat het een lening van 1,2 miljard dollar voor het land had goedgekeurd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May