Abnormale beloning rechterlijke macht en pg discutabel
27 Aug 2022, 02:56
foto


Voor een goed functionerende democratie moet er niet alleen sprake zijn van scheiding der machten, maar ook van een beloningssysteem waarin de uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht equivalent gewaardeerd worden. Verwevenheid tussen de machten creëert altijd problemen voor een rechtstaat. Geen van die drie machten mogen zich oppermachtig voelen en geen van ze heeft het recht om het volk te benadelen of elkaar te bevoordelen. Integendeel moeten alle drie machten het volk dienen.

Wanneer een regering in een periode, waarbij een IMF programma wordt uitgevoerd aan het volk vraagt om in te leveren, dan dienen de leiders van alle drie machten in de voorlinie te staan. Het is onbehoorlijk bestuur, wanneer van het volk gevraagd wordt om offers te brengen en één der machten te belonen.

De rechterlijke macht heeft recent bij Staatsbesluit van  03 september 2021 “Besluit Bezoldiging Leden Rechterlijk Macht met Rechtspraak belast en de Procureur-Generaal 2021” een abnormaal forse verhoging gehad. Niet alleen is de bezoldiging van de president van het Hof van Juistitie en de procureur-generaal bij het Hof van Justitie verhoogd van SRD31.655,- naar SRD47.888,- en voor een lid van het Hof van SRD25.363,- naar een maximum van SRD 45.005,-, maar zijn er forse toelagen van 20% voor representatie en 20% voor vervoer toegekend.

In een periode waarbij omzetbelasting, loonbelasting, inkomstenbelasting was verhoogd, de subsidie van water, elektra en openbaar vervoer werd afgeschaft waardoor de prijzen de lucht ingingen, de wisselkoers werd losgelaten en de koopkracht van het volk de grond werd ingeboord, meende de regering de rechterlijke macht en de procureurs-generaal een forse abnormale verhoging toe te kennen. Er was toen geen één financieel-economische of sociaal-maatschappelijke reden die deze verhogingen zou kunnen rechtvaardigen. Immers, het belonen van een groep mensen in een bepaalde functie in een periode waarbij een ieder van het volk inlevert, is zeer onrechtvaardig.

Politiek-bestuurlijk was er wel een zeer belangrijke reden voor de huidige machthebbers om die beloning toe te kennen. In die periode zou het vonnis geveld worden in de verzetszaak van de heer Bouterse, welke op 30 augustus ook heeft plaatsgevonden.
Alsof die forse verhogingen niet genoeg waren, wordt in het staatsbesluit bij artikel 6 lid 3 nog besloten dat die verhoging met terugwerkende kracht zal worden uitbetaald en wel vanaf 1 januari 2021. De maand waarin de solidariteitsheffing voor het volk werd geïntroduceerd.

Een eenvoudig rekensommetje leert dat de president van het Hof en de procureur-generaal bruto een ‘twk’ zouden ontvangen van ruim SRD 283.000 en een lid van het Hof bruto ruim tot een maximaal bedrag van SRD 300.000. Welk argument rechtvaardigt deze beloning?

Terwijl de regering met moeite een loonsverhoging van 25% toekent aan de ambtenaren (eerst 17% en daarna met moeite nog 8%) wordt weer bij Staatsbesluit van 4 augustus 2022 “Besluit Bezoldiging Leden Rechterlijk Macht met Rechtspraak belast en de Procureur-Generaal 2021” besloten dat bij elke algemene loonronde van de landsdienaren en met hen gelijkgestelden, de bezoldiging van de leden van de rechterlijk macht met rechtspraak belast en de procureur-generaal bij resolutie wordt aangepast.

Dit, terwijl de grondwet aangeeft dat de bezoldiging bij wet moet worden vastgesteld en er een ontwerpwet ligt bij DNA.  
Het staatsbesluit van 4 augustus geeft aan dat de president van het Hof,  de procureur-generaal en alle leden van het Hof die 25% loonsverhoging ook krijgen. Bruto komt de president van het Hof en de procureur-generaal op een bezoldiging van ruim boven de SRD 83.000. Een lid van het Hof komt bruto op ruim SRD 67.000.

Alsof dit niet genoeg is wordt er weer in het staatsbesluit van 4 augustus 2022 in artikel 2 lid 2 besloten dat deze verhoging met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 zal worden uitbetaald. Dat is weer een ‘twk’ van 7 maanden. Een ‘twk’ van ruim SRD 115.000 voor de president van het Hof en de procureur-generaal en van ruim SRD 110.000 voor een lid van het Hof.

Deze beloningen die in een situatie worden toegekend, waarbij het volk wordt uitgeknepen en zelfs kinderen in ziekenhuizen dood gaan vanwege tekort aan financiën, zijn te absurd voor woorden. Het is toch opvallend en opmerkelijk dat de beloningen komen op een moment waarbij bepaalde politieke processen worden behandeld? De actualiteiten liegen niet.

Een andere logische verklaring is er niet. Het heeft niets te maken met competenties of wat mensen in de regio in diezelfde functies verdienen. Anders zou de beloning van de verpleegkundigen ook de lucht in moeten gaan. Het heeft simpel met politiek te maken, meer niet.

Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May