Somohardjo mag ambtenaren registreren die willen afvloeien
26 Aug 2022, 01:12
foto
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken


Ambtenaren die vervroegd uit dienst willen treden, kunnen zich registreren hiervoor tussen 1 oktober en 31 december. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft van de regeringsraadsvergadering toestemming hiervoor gekregen.

Drie groepen in de ambtenarij krijgen in deze periode de gelegenheid om de dienst vrijwillig te verlaten, te weten:
- ambtenaren die de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt en reeds 35 dienstjaren hebben,
- ambtenaren, ongeacht hun leeftijd met minder dan 5 dienstjaren en
- ambtenaren die gebruik willen maken van de 18 maanden regeling.

De minister juicht het besluit van de regering toe, omdat er voor het eerst zulke omvangrijke stimuluspakketten worden aangeboden aan de doelgroep. “De loonsom afgezet tegenover ons BBP is veel te hoog en hiermee geloof ik dat we de loonsom kunnen verminderen,” laat de bewindsman optekenen.

De ambtenaren zullen volgens hem, niet aan hun lot worden overgelaten. Biza is daarom enige tijd geleden al een samenwerking aangegaan met het ministerie van Arbeid, Associatie Surinaamse Fabrikanten en Vereniging Surinaams Bedrijfsleven om deze ambtenaren bij en om te scholen en waar mogelijk in te zetten bij de particuliere sector of om eigen ondernemer te worden.

Het ministerie heeft ook toestemming gekregen om te starten met een verplichte landsdienaren registratie. Het gevolg is dat wanneer de ambtenaar zich niet registreert, Biza het loon mag bevriezen totdat de ambtenaar zich heeft aangemeld. Somohardjo is zich ervan verzekerd, dat deze landsdienarenregistratie zal bijdragen aan een opgeschoonde Cebuma-bestand. Bij de minister kan het niet door de beugel dat er duizenden inactieve ambtenaren door de Staat worden uitbetaald.

“Dit is verspilling van staatsgelden en dat kunnen we in deze moeilijke financiële periode niet toelaten. Ook zal de verplichte landsdienaren registratie bijdragen tot een stukje rechtvaardigheid want het kan niet zo zijn dat u om 06.00u vertrekt van huis om te werken terwijl buurvrouw door slaapt die eveneens bij de overheid werkt”, onderstreept minister Somohardjo.

Er wordt binnenkort een mediacampagne opgestart, waarbij  ambtenaren omstandig geïnformeerd zullen worden over de stimuluspakketten en de verplichte landsdienaren registratie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May