Aandelen dalen, dollar domineert; angst voor recessie groot
22 Aug 2022, 22:38
foto


Amerikaanse en Europese aandelen kelderden en de dollar steeg maandag toen de vrees toenam dat de inspanningen van de centrale bank om stijgende consumentenprijzen te bedwingen met inflatieverlagende renteverhogingen de wereldeconomie zullen verzwakken en mogelijk in een recessie zullen storten.

De Europese benchmark STOXX-index daalde 1,02% tot het laagste punt in bijna vier weken nadat het Russische Gazprom zei dat het de aardgasleveringen aan Europa eind augustus voor drie dagen zou stopzetten.

Een nieuwe verstoring van de energievoorziening in Europa deed de bezorgdheid over de economische vooruitzichten van het continent verder toenemen na agressieve signalen van beleidsmakers van de Europese Centrale Bank. De Russische aardgaslevering aan Europa is jaar op jaar met ongeveer 75% gedaald.

De drie belangrijkste indices van Wall Street waren ongeveer 1,5-2% lager omdat de markt aan het eind van de week ongeruster werd over opmerkingen van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole, Wyoming, wanneer hij de missie van de Fed zal bespreken om de inflatie laag te houden.

De dollar werd sterker, waardoor de euro onder de pariteit kwam op 0,9973 en de Canadese dollar de 1,30 doorbrak ten opzichte van de greenback. Door de sterke dollar daalde de goudprijs met 1% tot het laagste niveau in bijna vier weken.

"Vooruitlopend op Jackson Hole zal de dollar relatief stevig blijven, ook al is hij overbelast", zegt Marc Chandler, hoofdmarktstrateeg bij Bannockburn Global Forex.

Ondanks een snelle verschuiving in de richting van een agressievere kijk op de Fed, "heeft de markt de gewoonte om Powell als dovish te beschouwen. Dus ik zie het risico van 'koop het gerucht', het gerucht van een agressieve Fed en verkoop het dan door het feit", zei hij.

Futures van de Fed schatten nu een kans van 52,5% in op een stijging van 75 basispunten door de Fed in september, in plaats van de grotere kans op een kleinere stijging van 50 basispunten.

Een opiniepeiling van Reuters onder economen voorspelt dat de Fed in september de rente met 50 basispunten zal verhogen, waarbij de risico's naar een hogere piek verschoven zijn.

Een nauw in de gaten gehouden deel van de Amerikaanse Treasury-rentecurve die de kloof tussen de rendementen op twee- en 10-jarige obligaties meet, is verder geïnverteerd op -28,9 basispunten in een teken dat de recessieweddenschappen zijn toegenomen.

"De omgekeerde rentecurve geeft aan dat er een enorme 'recessie' op komst is", zegt Tom di Galoma, managing director bij Seaport Global Holdings, in een nota aan investeerders. "Inversies van de rendementscurve zijn geweldige voorspellers van recessies", zei hij.

Een uitzondering op de verkrappende trend is China, waar de centrale bank maandag enkele belangrijke debetrentetarieven met 5 tot 15 basispunten verlaagde om een ​​vertragende economie en een gestresste woningsector te ondersteunen. Onrust over de Chinese economie deed de yuan naar het laagste punt in 23 maanden, terwijl de voorraden in de hele regio onder druk kwamen te staan.

De rendementen op staatsobligaties in de eurozone daalden, net buiten hun hoogste punt in meerdere weken, omdat de inflatievrees ervoor zorgde dat beleggers gefocust bleven op verwachtingen voor meer monetaire verkrapping. De Duitse 10-jaarsrente op staatsobligaties steeg met 4,5 basispunten tot 1,273%.

De wereldwijde obligatierendementen stegen vorige week te midden van het meedogenloze dreunen van verontrustende inflatiegegevens, waarbij de Britse 10-jaarsrente het meest steeg in vijf jaar en de Bund-rendementen eveneens stegen door rapporten die torenhoge prijzen aantoonden.

De notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank worden deze week verwacht en zullen waarschijnlijk agressief klinken, aangezien ze hebben besloten om met 50 basispunten te verhogen.

De stijging van de dollar was een tegenvaller voor goud, dat daalde naar US$1.735 per ounce, aangezien de verwachtingen van hogere rentetarieven het niet-renderende edelmetaal schaden.

De olieprijzen stonden ook onder druk, te midden van zorgen over de wereldwijde vraag en de sterke dollar, evenals overleg tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over de reactie van Iran op het meest recente voorstel voor een kernpact.

Amerikaanse ruwe olie daalde met 4% tot US$ 87,14 per vat en Brent stond op US$ 92,69, een daling van 4,17% op de dag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May