China bestrijdt bosbranden, verlengt energierantsoenering
22 Aug 2022, 10:38
foto
Gan Bingdong staat in het stroomgebied van een gemeenschapsreservoir in de buurt van zijn boerderij, dat bijna leeg liep nadat de keermuur begon te lekken en warm weer en droogte het waterverlies versnelden, in het dorp Longquan in de gemeente Chongqing in het zuidwesten van China. (Foto: Reuters)


Door bosbranden zijn meer dan 1.500 mensen in het zuidwesten van China geëvacueerd en is de stroomvoorziening voor fabrieken naar verluidt verlengd nu wekenlange recordhitte en droogte de regio teisteren. Sommige winkelcentra in de megastad Chongqing zijn het grootste deel van de dag gesloten om de vraag naar elektriciteit te verminderen, zei de staatsomroep CCTV, waardoor de openingstijden werden beperkt tot 16.00 tot 21.00 uur.

De droogte en hitte hebben gewassen verwelkt en ervoor gezorgd dat rivieren, waaronder de gigantische Yangtze, zijn gekrompen. Het vrachtverkeer is daardoor verstoord en de stroomvoorziening van hydro-elektrische dammen is verminderd in een tijd van stijgende vraag naar airconditioning. Staatsmedia zeggen dat de regering zal proberen de herfstgraanoogst, die 75% van het jaarlijkse totaal van China is, te beschermen door chemicaliën in wolken te schieten om te proberen regen te genereren.

De verstoring draagt ​​bij aan de uitdagingen voor de regerende Communistische Partij, die probeert de verzwakkende economische groei te ondersteunen vóór een bijeenkomst dit najaar waarop president Xi Jinping naar verwachting een derde termijn van vijf jaar als partijleider zal krijgen.

Er was geen openbare aankondiging van de verlenging van de stroomrantsoenering in de provincie Sichuan naar een tweede week, maar het werd gedetailleerd beschreven in een bedrijfsverklaring en een overheidsmededeling aan bedrijven die werd gemeld door Chinese nieuwszenders.

De "gespannen situatie" van de stroomvoorziening in de provincie Sichuan "is verder geïntensiveerd", zei Tencent News maandag in een rapport met een foto van de aankondiging van de regering.

LIER Chemical Co. zei in een aankondiging via de beurs in de zuidelijke stad Shenzhen dat zijn faciliteiten in de steden Jinyang en Guang'an in Sichuan een bevel hebben ontvangen om de energierantsoenering tot en met donderdag te verlengen.

Fabrieken in Sichuan die processorchips, zonnepanelen, auto-onderdelen en andere industriële goederen maken, moesten vorige week hun activiteiten stopzetten of verminderen om stroom te besparen voor huizen, aangezien de vraag naar airconditioning toenam bij temperaturen tot 45 graden Celsius. In kantoren en winkelcentra werden airconditioning, liften en verlichting uitgeschakeld.

In Shanghai, een fabrieks- en verzendknooppunt aan de oostkust van China, hebben Tesla Ltd. en een grote autofabrikant in staatseigendom vorige week de productie stopgezet vanwege verstoring van de levering van componenten uit Sichuan, zei het stadsbestuur van Shanghai.

Sichuan, met 94 miljoen mensen, wordt bijzonder zwaar getroffen omdat het 80% van zijn energie haalt uit hydro-elektrische dammen. Andere provincies zijn meer afhankelijk van kolengestookte stroom, die niet wordt beïnvloed.

Economen zeggen dat als Sichuan relatief snel weer opengaat, de nationale impact beperkt zou moeten zijn, omdat de provincie slechts 4% van de industriële productie van China voor zijn rekening neemt.

De Chinese regering zegt dat deze zomer China's heetste en droogste is sinds het in 1961 begon met het bijhouden van temperatuur- en regenvalrecords. De afgelopen week en langer zijn de temperaturen boven de 40 graden Celsius uitgekomen.

Bosbranden in de afgelegen gebieden van Chongqing, dat aan Sichuan grenst, zijn de laatste plaag als gevolg van de hitte en droogte. Meer dan 1.500 inwoners waren overgebracht naar opvangcentra, terwijl ongeveer 5.000 burgers en militairen waren gemobiliseerd om de branden te blussen, zei het officiële Xinhua News Agency maandag.

Er zijn helikopters gestuurd om water op de branden te laten vallen, ter ondersteuning van bemanningen op de grond die in het verleden aan hun eigen middelen werden overgelaten.

In 2019 kwamen bij een bosbrand in de bergen van de provincie Sichuan 30 brandweerlieden en vrijwilligers om het leven.

Er zijn nog geen doden gemeld als gevolg van de hittegolf, zei Xinhua, hoewel dat niet onafhankelijk kon worden geverifieerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May