Bram Peper, oud-burgemeester Rotterdam overleden
21 Aug 2022, 02:47
foto
Bram Peper (13 februari 1940 - 20 augustus 2022)


Bram Peper, de voormalige burgemeester van Rotterdam en oud-minister van Binnenlandse Zaken, is overleden. Peper is 82 jaar geworden. Hij woonde in Rotterdam en overleed zaterdagmiddag na een kort ziekbed in het bijzijn van zijn naasten, melden Nederlandse media.

Peper was gedurende 16 jaar burgemeester van Rotterdam, van 1982 tot 1998. Daarna werd hij minister van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet-Kok. Hij was lid van de Partij van de Arbeid.

Peper werkte aanvankelijk als hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1982, toen hij 42 was, werd hij burgemeester van Rotterdam.

Tijdens zijn bewind werden eind jaren 80 in de havenstad de eerste wolkenkrabbers gebouwd aan het Weena. Het stadsbestuur brak daarmee met de heersende stelregel dat nieuwbouw niet hoger mocht zijn dan het Hilton-hotel. De beslissing zette de toon voor de huidige skyline van de stad. In de jaren 90 werd de hoogbouw voortgezet met de grootschalige ontwikkeling van de Kop van Zuid.

Begin 2000 trad hij af vanwege de 'bonnetjesaffaire', waarin hij ervan werd beschuldigd dat hij gemeentegeld had gebruikt voor privézaken. Na een jarenlange juridische strijd werd Peper in het gelijk gesteld, maar zijn politieke carrière was voorbij.

PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent reageert bedroefd op Pepers dood. "Tijdens mijn laatste bezoek aan hem stond zijn deur wagenwijd open. Hij sprak bezorgd over de afbraak van de overheid en pleitte juist voor een sterke staat. Opmerkzaam, slim en betrokken. We gaan je missen, Bram." PvdA-partijleider Kuiken spreekt van een zeer verdrietig bericht.

Ook premier Rutte zegt zeer bedroefd te zijn door het overlijden van Peper. "Er zal altijd een Rotterdam voor en na zijn tijd zijn. Hij maakte van Rotterdam een van de modernste steden ter wereld. Hij was een kundig bestuurder en goede vriend", meldt hij op Twitter.

Op het stadhuis in Rotterdam zal vandaag de stedelijke vlag halfstok hangen als eerbetoon.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May