Frans leger beëindigt negenjarige militaire missie in Mali
16 Aug, 11:47
foto
Een Airbus A-400 M Atlas van de Franse luchtmacht wacht om geladen te worden op de Franse legerbasis Gao, Mali. (Foto: AFP)


De laatste soldaten van de Franse operatie Barkhane in Mali hebben het Afrikaanse land inmiddels verlaten, zeiden de Franse stafchefs maandag. Franse troepen steunen Mali al bijna tien jaar tegen opstandelingen, maar president Emmanuel Macron besloot zich terug te trekken, nadat Frankrijk en de Malinese junta uitvielen in de nasleep van een militaire machtsovername in augustus 2020.

"Vandaag om 13.00 uur Parijse tijd stak het laatste contingent van de Barkhane-troepenmacht die zich nog op Malinese grondgebied bevond, de grens tussen Mali en Niger over", aldus de verklaring maandag.

Nadat de banden waren verbroken tussen Parijs en de junta die in augustus 2020 de macht overnam in Mali, begonnen de Fransen in februari hun troepen terug te trekken, toen het jihadistische geweld in de Sahel toenam.

Volgens een AFP-telling op basis van de bevindingen van de niet-gouvernementele organisatie ACLED zijn sinds het begin van het jaar meer dan 2.000 burgers gedood in Mali, Niger en Burkina Faso.

Op zijn hoogtepunt had Barkhane 5.100 medewerkers in de Sahel. Er zullen nu ongeveer 2.500 Fransen in de Sahel blijven, waarvan meer dan duizend in Niger, voornamelijk met luchtsteun, zegt het Franse leger. Ze zullen een ondersteunende rol spelen en lokale strijdkrachten helpen om jihadisten te bestrijden in plaats van in hun plaats op te treden.

Advertenties