Gajadien: Leiding CBvS moet op de operatietafel
12 Aug, 08:41
foto
"Als het moet, gaat de CBvS op de operatietafel", stelt VHP-fractieleider Asis Gajadien.


De leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) moet op de operatietafel als het aan VHP-fractieleider Asis Gajadien ligt. De koersproblematiek wordt maar niet opgelost. Nadat meer dan SRD 25 voor een US-dollar moest worden neergeteld, daalde de koers enigszins. Gisteren werd weer boven de SRD 24 voor een US-dollar neergeteld.

Sinds vorige week zijn er vragen gesteld over de koers die van SRD 21 boven de SRD 25 steeg. De regering gaat pas dinsdag antwoorden op brandende vragen die eerder gesteld zijn en gisteren ook aan de orde zijn gekomen. Gajadien voerde aan dat hij dinsdag niet wil horen dat er afspraken zijn gemaakt met het Internationaal Monetair Fonds en de regering.

De Open Markt Operaties (OMO) kunnen niet zo doorgaan, betoogde Gajadien. De OMO's worden door de CBvS uitgevoerd via veilingen van termijndeposito's tegen hoge rentes. Het gaat om OMO's van een dag, een week en een maand. Zo kan het niet verder. Er moet actie komen, want de koers houdt de samenleving bezig omdat de prijzen de lucht in gaan. Gajadien vraagt ernstige aandacht van de regering.

De vorige week heeft president Chan Santokhi vergaderd met de financiële sector over de wisselkoers. Starnieuws verneemt dat vandaag een tweede gesprek gepland is. Dan zullen er concrete acties moeten volgen.

Advertenties