Vier tanks verwoest, Cuba heeft brand oliedepot onder controle
10 Aug, 07:09
foto
Helikopters gooien water over de zone waar brandstofopslagtanks ontploften in de buurt van de supertankerhaven in Matanzas, Cuba. (Foto: Reuters.


Brandweerlieden hebben eindelijk de ergste brand in de geschiedenis van Cuba overwonnen. In vijf dagen tijd heeft het vuur 40% van de belangrijkste brandstofopslagfaciliteit van het Caribische eiland verwoest en enorme stroomstoringen veroorzaakt.

Getuigen meldden dat de vernietigende vlammen die een viertanksegment van de supertankerhaven van Matanzas verwoestten, waren uitgedoofd en de torenhoge pluimen van dikke zwarte rook die uit het gebied stroomden, waren afgenomen. De rook is nu grotendeels grijs.

Matanzas is de grootste haven van Cuba voor het ontvangen van geïmporteerde ruwe olie en brandstof. Cubaanse zware ruwe olie, evenals stookolie en diesel opgeslagen in Matanzas in 10 enorme tanks, worden voornamelijk gebruikt om elektriciteit op het eiland op te wekken.

De bliksem trof vrijdagavond een brandstofopslagtank. Het vuur breidde zich zondag uit tot een tweede en overspoelde maandag het gebied met vier tanks, vergezeld van enorme explosies. De vlammen konden verder om zich heen grijpen ondanks inspanningen van lokale brandweerlieden, ondersteund door meer dan 100 Mexicaanse en Venezolaanse versterkingen.

Brandweerman Rafael Perez Garriga vertelde Reuters, bij de stomende buitenwijken van de ramplocatie, dat hij bang is dat de brand gevolgen zal hebben voor de energie situatie in het land. "De situatie wordt moeilijker. Als de thermo-elektrische centrales van die olie worden voorzien, zullen we de hele wereld raken, het is elektriciteit en het beïnvloedt alles," zei hij.

Cuba dat onder zware Amerikaanse sancties staat, is zo goed als bankroet. Frequente stroomstoringen en tekorten aan benzine en andere goederen hadden al tot een gespannen situatie geleid met verspreide lokale protesten na de historische onrust in juli.

Dinsdag voegden meer helikopters zich bij de poging om het vuur te blussen, samen met twee blusboten die door Mexico waren gestuurd, samen met zware brandbestrijdingsmiddelen.

"We hebben door de omstandigheden nog geen toegang kunnen krijgen tot het impactgebied. Er is verbranding en dus kunnen we ons leven voorlopig niet riskeren", zei Perez rond het middaguur.

Later op de dag kwamen brandweerlieden voor het eerst het gebied binnen en sproeiden schuim en water op de nog smeulende resten.

"Vandaag zijn we erin geslaagd de brand onder controle te krijgen", zei Rolando Vecino, hoofd transport van het ministerie van Binnenlandse Zaken, vanaf het toneel op de staatstelevisie.

Ambtenaren hebben niet gezegd hoeveel brandstof er verloren is gegaan bij de brand die alle vier de tanks heeft verwoest. De autoriteiten verklaarden dat er geen sprake was van olieverontreining van de nabijgelegen Matanzas-baai. Toch waarschuwden ze inwoners tot in Havana om gezichtsmaskers te dragen en zure regen te vermijden vanwege de enorme rookpluim die de brand veroorzaakte.

Een brandweerman stierf en 14 werden vermist op zaterdag toen de tweede tank ontplofte, zeiden de autoriteiten dinsdag, en corrigeerden een eerder aantal van 16 vermisten. Vijf anderen verkeren nog in kritieke toestand.

Mario Sabines, gouverneur van de provincie Matanzas, ongeveer 130 km van Havana, zei dat de vlammen zich als een "olympische fakkel" van de ene tank naar de andere verspreidden en elk veranderde in een "ketel".
Advertenties