Verwoestende brand kan Cuba dwingen tot drijvende olieopslag
Cubaanse functionarissen moeten misschien moeite doen om dure drijvende opslagcapaciteit op te zetten om de invoer aan te kunnen die gericht is op het verlichten van een acute brandstofschaarste, zeiden bronnen en experts maandag.
Cuba vertrouwt op de Matanzas-terminal met 2,4 miljoen vaten, ongeveer 130 km van Havana, voor de meeste invoer en opslag van ruwe en zware brandstof. Matanzas is de enige terminal van Cuba met de mogelijkheid om grote tankers te ontvangen met een draagvermogen van 100.000 ton. Het dient ook als een hub voor de binnenlandse olie-output die moet worden gemengd voor de bevoorrading van de elektriciteitscentrales van het land, en voor de distributie van geïmporteerde brandstof en ruwe olie naar lokale raffinaderijen.
Een grote brand die zich sinds vrijdag uitbreidt, zal naar verwachting de verzend- en importkosten doen stijgen. Cuba worstelde al om brandstofaankopen te betalen, en de wereldwijde vrachttarieven voor tankers zijn omhooggeschoten sinds de Russische invasie in Oekraïne.
Cuba moet nu wellicht tankercharters voor de lange termijn zoeken voor zijn opslagbehoeften of kleinere schepen om import te vervoeren. Dit logistieke probleem zou bovenop de herstelkosten komen voor het grootste ongeval in de olie-industrie in Cuba in decennia.
In de eerste helft van het jaar importeerde Cuba 57.000 vaten per dag (bpd) ruwe olie en brandstof van zijn belangrijkste bondgenoot, Venezuela, blijkt uit gegevens van Refinitiv Eikon. De import komt aan boord van krimpende vloten van oude tankers die eigendom zijn van Cuba of Venezuela.
De Cubaanse regering heeft de aankopen van anderen, waaronder Rusland, opgevoerd om tekorten te verminderen die hebben geleid tot lange rijen chauffeurs bij stations en tot rantsoenering van de stroomvoorziening. President Miguel Diaz Canel heeft dit jaar geklaagd over bijna onbetaalbare brandstofprijzen.
Volgens Eikon zal de onder Liberia vlag varende tanker NS Laguna volgende week in Matanzas aankomen met zo'n 700.000 vaten Russische olie. Het schip volgt op een levering van Russische stookolie aan het land in juli.
Als de inperkingsmuren van Matanzas kunnen voorkomen dat het vuur zich verspreidt naar de havenligplaatsen, kan het ontvangende gedeelte van de faciliteit nog steeds worden gebruikt voor het lossen van import en het overbrengen van de olie naar kleinere tankers voor drijvende opslag, aldus experts.
Zodra de brand is geblust, kunnen de ligplaatsen van Matanzas worden gebruikt om een "u" te maken om andere schepen te vullen, wat geen moeilijke technische uitdaging is.
Een overstap naar drijvende opslag kan ertoe leiden dat Cuba, een zwaar gesanctioneerd land, de Amerikaanse regering om vrijstelling vraagt van regels die de stroom van schepen die de havens van het eiland aandoen, beperken, aldus de experts.
"Het meest waarschijnlijke scenario is nu dat de autoriteiten het product dat in de tanks achterblijft laten verbranden terwijl ze het gebied zo koud mogelijk houden door water te gebruiken", zegt Lino Carrillo, een in Canada gevestigde expert en voormalig directeur van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA.
Na een brand van de proporties die we in Cuba zien, kost herstel volgens analisten doorgaans tijd en miljoenen dollars aan reparaties. "Getroffen tanks zullen nutteloos zijn na de brand en al het andere dat ze binnen de inperkingsmuren verbindt", voegde Carrillo eraan toe.
Vandaag
Gisteren
- CHS: Transparante verkiezingen vergen strikte voorbereiding
- Felle brand verwoest woning aan Mijnhooplaan
- Onzekerheid stuwt goudprijs omhoog
- Misiekaba vraagt aandacht minister OW voor enorme waterplas
- Olieprijzen dalen na productieverhoging OPEC+
- Oppositie eist stopzetting ‘uitverkoop’ overheidsbezit vlak vóór verkiezingen
- Twee verdachten gearresteerd voor steekverwonding 16-jarige
- Mangre geaccommodeerd als onderdirecteur bij NV Havenbeheer
- VES economisch verkiezingsdebat nu in twee delen
- De kracht van stemmen bij voorkeur
- Ook vandaag bewolkt met kans op een regenbui
- Ontvoering in Peru eist 13 levens in goudmijn
- Macro-economische stabiliteit is het fundament voor groei en armoedebestrijding
- Simons: Corruptie in Suriname nog nooit zo erg als nu
Eergisteren
- Column: Borrelpraat no. 870
- Bromfietser op slag dood bij aanrijding in Sabaku-project
- Doorrijdende fietser overlijdt na aanrijding
- Mediation en NBW
- OBBS stelt ultimatum: staking schoolvervoer dreigt op 8 mei
- Brazilië: Oud-president Bolsonaro uit het ziekenhuis
- VSB dringt aan op versterking instituties bij invoering Nieuw BW
- Herinneringen aan Jules Albert Wijdenbosch
- Bee: Parmessar geeft verkeerd beeld van gemaakte afspraken
- Sheinbaum: 'Nee president Trump, ons grondgebied is onschendbaar...'
- De industrialisatiepolitiek van SU (2)
- Bewolkte ochtend met kans op onweersbuien
- Tiener steekt stiefvader neer na mishandeling van moeder
- NPS-voorzitter hekelt verdraaiing van feiten richting verkiezingen
- Inbraak bij CBB: Twee bewakers aangehouden, daders voortvluchtig
- Oppositie: Regering bang om met de billen bloot te moeten