Verwoestende brand kan Cuba dwingen tot drijvende olieopslag
09 Aug 2022, 10:41
foto
Het vuur is te zien boven de brandstofopslagtanks die ontploften in de buurt van de supertankerhaven in Matanzas, Cuba. (Foto's: Reuters)


Een vuurzee in de grootste olieopslagfaciliteit van Cuba heeft ten minste één brandweerman gedood en vele anderen gewond. De enorme brand dreigt de brandstofimportrekening verder te doen stijgen voor het land dat afhankelijk is van buitenlandse olie voor alles, van transport tot het elektriciteitsnet.

Cubaanse functionarissen moeten misschien moeite doen om dure drijvende opslagcapaciteit op te zetten om de invoer aan te kunnen die gericht is op het verlichten van een acute brandstofschaarste, zeiden bronnen en experts maandag.

Cuba vertrouwt op de Matanzas-terminal met 2,4 miljoen vaten, ongeveer 130 km van Havana, voor de meeste invoer en opslag van ruwe en zware brandstof. Matanzas is de enige terminal van Cuba met de mogelijkheid om grote tankers te ontvangen met een draagvermogen van 100.000 ton. Het dient ook als een hub voor de binnenlandse olie-output die moet worden gemengd voor de bevoorrading van de elektriciteitscentrales van het land, en voor de distributie van geïmporteerde brandstof en ruwe olie naar lokale raffinaderijen.

Een grote brand die zich sinds vrijdag uitbreidt, zal naar verwachting de verzend- en importkosten doen stijgen. Cuba worstelde al om brandstofaankopen te betalen, en de wereldwijde vrachttarieven voor tankers zijn omhooggeschoten sinds de Russische invasie in Oekraïne.

Cuba moet nu wellicht tankercharters voor de lange termijn zoeken voor zijn opslagbehoeften of kleinere schepen om import te vervoeren. Dit logistieke probleem zou bovenop de herstelkosten komen voor het grootste ongeval in de olie-industrie in Cuba in decennia.

In de eerste helft van het jaar importeerde Cuba 57.000 vaten per dag (bpd) ruwe olie en brandstof van zijn belangrijkste bondgenoot, Venezuela, blijkt uit gegevens van Refinitiv Eikon. De import komt aan boord van krimpende vloten van oude tankers die eigendom zijn van Cuba of Venezuela.

De Cubaanse regering heeft de aankopen van anderen, waaronder Rusland, opgevoerd om tekorten te verminderen die hebben geleid tot lange rijen chauffeurs bij stations en tot rantsoenering van de stroomvoorziening. President Miguel Diaz Canel heeft dit jaar geklaagd over bijna onbetaalbare brandstofprijzen.

Volgens Eikon zal de onder Liberia vlag varende tanker NS Laguna volgende week in Matanzas aankomen met zo'n 700.000 vaten Russische olie. Het schip volgt op een levering van Russische stookolie aan het land in juli.

Als de inperkingsmuren van Matanzas kunnen voorkomen dat het vuur zich verspreidt naar de havenligplaatsen, kan het ontvangende gedeelte van de faciliteit nog steeds worden gebruikt voor het lossen van import en het overbrengen van de olie naar kleinere tankers voor drijvende opslag, aldus experts.

Zodra de brand is geblust, kunnen de ligplaatsen van Matanzas worden gebruikt om een ​​"u" te maken om andere schepen te vullen, wat geen moeilijke technische uitdaging is.

Een overstap naar drijvende opslag kan ertoe leiden dat Cuba, een zwaar gesanctioneerd land, de Amerikaanse regering om vrijstelling vraagt ​​van regels die de stroom van schepen die de havens van het eiland aandoen, beperken, aldus de experts.

"Het meest waarschijnlijke scenario is nu dat de autoriteiten het product dat in de tanks achterblijft laten verbranden terwijl ze het gebied zo koud mogelijk houden door water te gebruiken", zegt Lino Carrillo, een in Canada gevestigde expert en voormalig directeur van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA.

Na een brand van de proporties die we in Cuba zien, kost herstel volgens analisten doorgaans tijd en miljoenen dollars aan reparaties. "Getroffen tanks zullen nutteloos zijn na de brand en al het andere dat ze binnen de inperkingsmuren verbindt", voegde Carrillo eraan toe.
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October