Somohardjo's trots op succes viering Javaans Nieuwjaar
01 Aug 2022, 00:00
foto
Duizenden mensen waren zondag op het Onafhankelijkheidsplein om het Jawa Festa te vieren. Er is zwaar gemobiliseerd en het succes is niet uitgebleven. (Foto's: René Gompers)


Het is enorm druk geworden bij de eerste massale viering van het Javaans Nieuwjaar op het Onafhankelijkheidsplein. Staatsadviseur tevens voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo en minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, zijn heel erg trots op de mijlpaal en zijn reuze tevreden over de opkomst. De Somohardjo’s zijn de regering - in het bijzonder vicepresident Ronnie Brunswijk - zeer dankbaar voor het toekennen van de ‘new yari fu wong jowo’ en merken op dat de eenheid bij de groep die op het Plein is tentoongesteld, behouden moet worden.

Er is vaker benadrukt dat het om erkenning van de Javaanse gemeenschap gaat. “Ter voorkoming van elk misverstand,” heeft Somohardjo senior dat nog eens tijdens zijn toespraak benadrukt. “So wan moeilijk ten. Protest lek’ protest,” gaf hij aan. “Nyan no deh, olie diri, ala sani diri. Dan… Yampanes e hor’ feest. Het gaat niet om feesten. Het gaat om de erkenning! Dat eindelijk wong djowo erkend en geteld wordt. Nogmaals, tide na wan bijzondere dag. Unu no kon fu feesten, un kon bedank a regering Santokhi-Brunswijk dat a gi unu, erken unu nanga a nationale dag. Daarvoor zijn we hier.”

Staatsadviseur tevens PL-voorzitter, Paul Somohardjo, is vicepresident Ronnie Brunswijk erkentelijk.

Minister Somohardjo is zeer ingenomen met de opkomst op Jawa Festa. “Ik ben blij om de massa te zien. Ik zeg u eerlijk dat ik me een beetje druk maakte,” deelt hij mee. “Want het kan niet zo zijn dat je als Javaan 20 jaren voor een dag vecht - en  je die krijgt door president Santokhi en vicepresident Brunswijk - en je laat het gewoon blauw blauw. Het kan niet zo zijn dat je als Javaan heel het Onafhankelijkheidsplein afhuurt en je kan het niet vullen. Als een van de vier grote groepen in Suriname, mochten wij vandaag niet floppen, we moesten slagen.” De bewindsman deelt mee dat “om niet te floppen” hij de hulp heeft ingeroepen van  culturele en religieuze groepen én de Pertjajah Luhur om te mobiliseren. Het is aardig gelukt.

Er zijn bussen ingezet om mensen uit districten naar het Plein te brengen. Minister Somohardjo is de vicepresident erg dankbaar voor het helpen financieren van het transport. Er zijn ook artiesten uit het buitenland gehaald. Assembleevoorzitter Marinus Bee en Brunswijk hebben benadrukt dat ook de Javanen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het land, dat het zo voort moet gaan en dat de verbroederingspolitiek van Jagernath Lachmon en Johan Pengel voortgezet moet worden. De Somohardjo’s, Bee en  Brunswijk hebben kransen gelegd bij de beelden van Lachmon en Pengel.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May