VEAPS gaat niet in op uitnodiging regering
01 Aug 2022, 00:56
foto


De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) gaat niet in op de uitnodiging van de regering voor een onderhoud. Dit in het kader van de dialoogronde die wordt gehouden door een cluster van ministers onder leiding van Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking. De VEAPS zegt diverse brieven te hebben geschreven naar de regering om dringende issues te bespreken, maar een reactie is uitgebleven. Verder is er ook een drukte in de stad vanwege de protestactie die vandaag wordt gehouden door Organic Movement.

Brief aan minister Ramdin:
Verwijzend naar uw uitnodiging van Vrijdag 29 Juli j.l. via de app van uw secretariaat voor een vergadering met de Regering op Maandag 1 Augustus 2022 om 9.00 uur inzake de visie en voorstellen over de recente ontwikkelingen, bedankt het bestuur van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) de Regering voor de uitnodiging.

Helaas kan het bestuur niet ingaan op de uitnodiging om aanwezig te zijn op Maandag 1 Augustus 2022 vanwege enerzijds de stadsdrukte i.v.m. de geplande protestacties op Maandagochtend en anderzijds het feit dat de VEAPS de afgelopen maanden een aantal brieven heeft gestuurd naar de Regering over heikele vraagstukken die schreeuwen om een oplossing, waarvan een reactie vanuit de Regering is uitgebleven en een oplossing van vele vraagstukken helaas niet heeft plaatsgevonden.   

Over de recente ontwikkelingen waarnaar u verwijst in uw uitnodiging, wenst de VEAPS u het volgende aan te geven:
De VEAPS leden tezamen hebben meer dan 200 jaren ervaring in de export van groenten en fruit en hebben in de afgelopen 30 jaren meer dan 350 duizend ton groenten en fruit via lucht- en zeevracht geëxporteerd.
Het is resoluut af te keuren dat de Regering, in het bijzonder het Ministerie van LVV, subtiel heeft getracht om onze organisatie af te zwakken door de VEAPS niet uit te nodigen en te betrekken bij een aantal besprekingen, maar wel individuele leden van VEAPS die in een opgezette stuctuur van LVV functioneren, gericht op het bezoeken van beurzen in de regio en het bespreken van het beleid m.b.t. de export van groenten en fruit .

Met betrekking tot uw verzoek tot het doen van voorstellen wenst de VEAPS u te verwijzen naar de volgende documenten, specifiek de gedeelten, maatregelen en beleidsvoornemen over productie en landbouw:
1, Verkiezingsprogramma’s van de 4 coalitiepartijen
2. Regeeraccoord 2020-2025
3. Herstelplan 2020 – 2022
4. Meerjaren Ontwikkelingsplan 2022-2026
5. Jaarbegrotingen van het Ministerie van LVV
Indien de Regering erin slaagt om maar 25% te implementeren van de activiteiten die door uw Regering zijn vastgelegd in de bovenstaande documenten, zullen we een enorme positieve ontwikkeling meemaken in de agrarische productie en export.

De afgelopen twee jaren zijn er gesprekken gevoerd met de Ministers van LVV, BIBIS, TCT en Financien en Planning. Verder is er ook een gesprek geweest met de Ambassadeur van Suriname in Nederland en ook met de SLM. Onderstaand een overzicht van enkele onderwerpen die besproken zijn en ook per brief of powerpoint presentatie aan de autoriteiten zijn afgegeven, waarover VEAPS (bijna) geen reactie  heeft ontvangen:
1. Ministerie van LVV
a. Sopropo dossier: wanneer mag Suriname weer Sopropo exporteren naar Nederland?
b. Samenwerking LVV-NPPO met NVWA (Nederland)
c. Voorkomen van ziekten en plagen
d. Uitdagingen agrarisch ondernemerschap: verhoging prijzen van inputs dat leidt tot een ongunstig ondernemersklimaat en verslechterd de concurrentiepositie van de exportbedrijven
e. Toegang tot financien en de moordende rentetarieven: de VEAPS is mede initiatiefnemer van NOFA, welke door de politiek totaal is gewijzigd
f. Tot nu toe uitblijven van een NPPO kantoor op de luchthaven (JAPIA)
g. Duidelijkheid gevraagd aan LVV over de “voorbereidingen die worden getroffen om een Staatsbedrijf op te zetten van een verwerkings- en invriesfaciliteit voor groenten en fruit ten behoeve van de exportmarkt”.
h.Toestemming aan de Melkcentrale om de private exportbedrijven te beconcurreren.
i. Gebrekkige implementatie van SAMAP: verzoek tot duidelijke sturing vanuit LVV.
2. Ministerie van BIBIS
a. Relatie Suriname met NVWA en de relatie Suriname met EU / EFSA (Sopropo dossier)
b. Internationale Business: nieuwe markten identificeren
c. Ondersteuning van BIBIS & Ambassade in Nederland & Belgie is zeer wenselijk voor verdere ontwikkeling van de agrarische sector
d. Exportmarketing: nieuwe markten & B2B
e. Samenwerking m.b.t. technologische ontwikkeling: value added products
f. Intensieve betrokkenheid van onze diaspora
g. Mobilisering internationale fondsen
3. Ministerie van TCT
a. Eenzijdige maatregelen van KLM tegen taxfree shops op de luchthaven inzake het meenemen van gekochte goederen bij taxfree shops. Jammer dat het Ministerie van TCT, directie en RvC luchthavenbeheer niet opkomen voor de belangen van de Surinaamse ondernemers.
b. SLM (vrachttransport) en de hoge transportkosten
c. Luchthavenbeheer: ontbreken van de nodige faciliteiten op de luchthaven
d. Mogelijkheid voor meer vliegmaatschappijen die vliegen naar Suriname
4. Ministerie van Financien en Planning
a. Afschaffen 12% omzetbelasting bij export via luchtvracht (bij export via zeevracht is er geen OB)

Geachte Minister, we hopen dat de VEAPS met de inhoud van deze brief u voldoende “de visie en voorstellen over de recente ontwikkingen” heeft bezorgd en hopen dat de Regering zeer spoedig in dialoog treedt met de protesterende burgers en dat de Regeringsautoriteiten doen wat zij het Volk hebben beloofd. De protestacties mogen niet te lang duren, omdat dit nadelig is voor de productie en het herstel en verdere ontwikkeling van onze economie.
 
Hoogachtend,
De heer Ram Soeknandan
(Voorzitter VEAPS)

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May