Buiten Afrika: Spanje en Brazilië hebben eerste doden apenpokken
31 Jul 2022, 16:11
foto
Volgens de WHO is het apenpokkenvirus sinds begin mei in 78 landen gevonden. (Foto: AP)


Spanje en Brazilië hebben elk één dode door apenpokken gemeld in wat naar men aanneemt de eerste dodelijke slachtoffers zijn die verband houden met een uitbraak van de ziekte die begin mei begon. Spanje is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld, met 4.298 gevallen van het virus, volgens het coördinatiecentrum voor noodsituaties en waarschuwingen van het ministerie van Volksgezondheid.

"Van de 3.750 (apenpokken) patiënten met beschikbare informatie, werden 120 gevallen in het ziekenhuis opgenomen (3,2 procent) en is één overleden", zei het centrum in een rapport op vrijdag. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weigerde verdere details te geven over de overleden patiënt. Er zal een autopsie plaatsvinden.

In Brazilië was de overleden patiënt een 41-jarige man. Het ministerie van Volksgezondheid zei dat hij ook leed aan lymfoom en een verzwakt immuunsysteem. Hij was opgenomen in het ziekenhuis in de zuidoostelijke stad Belo Horizonte en stierf aan een septische shock nadat hij naar de intensive care was gebracht.

"Het is belangrijk om te onderstrepen dat hij ernstige comorbiditeiten had, om geen paniek te zaaien onder de bevolking. Het sterftecijfer  voor apenpokken is erg laag", zei gezondheidssecretaris Fabio Baccheretti van Minas Gerais.

Wereldwijde gezondheidscrisis
Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft bijna 1.000 gevallen van apenpokken geregistreerd, voornamelijk in de deelstaten Sao Paulo en Rio de Janeiro, die zich ook in het zuidoosten van het land bevinden. Samen met de Verenigde Staten en Canada is het een van de landen die het meest getroffen zijn door apenpokken in Amerika.

Vroege tekenen van de ziekte zijn onder meer hoge koorts, gezwollen lymfeklieren en een waterpokkenachtige uitslag.

Het eerste geval in de huidige uitbraak werd op 7 mei in het Verenigd Koninkrijk bevestigd en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat de opkomst van honderden gevallen buiten de Centraal- en West-Afrikaanse landen waar het virus endemisch is, suggereerde dat het zich gedurende enige tijd onopgemerkt had verspreid.

Er zijn nu ongeveer 18.000 gevallen gevonden in 78 landen over de hele wereld en een week geleden verklaarde de WHO de uitbraak tot een wereldwijde noodsituatie op gezondheidsgebied.

Ongeveer 70 procent van de laatste gevallen wordt gevonden in Europa en 25 procent in Amerika, zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag. Terwijl de gevallen wereldwijd toenemen, riep de WHO woensdag de groep op die momenteel het meest door het virus wordt getroffen - mannen die seks hebben met mannen - om hun seksuele partners te beperken.

De ziekte geneest meestal vanzelf na twee tot drie weken, hoewel het herstel soms een maand kan duren.

Een pokkenvaccin van de Deense medicijnmaker Bavarian Nordic dat op de markt is gebracht onder de naam Jynneos in de Verenigde Staten en Imvanex in Europa, blijkt ook te beschermen tegen apenpokken.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April