Sewdien wil meer vaart in waterschappen Nickerie
31 Jul 2022, 06:47
foto
Minister Parmanand Sewdien van LVV vrijdagavond in Nickerie. Hij eist dat er nu vaart komt in het IDB 1052 project. Zaken lopen nog te traag. (Foto: LVV)


Alle 12 waterschappen in het district Nickerie moeten binnen 2 maanden over nieuwe besturen beschikken. Deze eis is door minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op tafel gelegd om het duurzaam landbouw productiviteit project - het IDB 1052 project - kans van slagen te geven.

Minister Sewdien vindt dat zaken binnen dit project tot nog toe te traag verlopen en zal er door alle betrokkenen meer vaart ingezet moeten worden. Het project is in april 2021 door president Chan Santokhi gelanceerd en zouden bepaalde zaken reeds in place moeten zijn. Sewdien heeft vrijdagavond in Nickerie een commissie ingesteld om het proces tot het verkiezen van nieuwe waterschapsbesturen te versnellen, meldt LVV.

Deze commissie staat onder leiding van de Nickeriaanse districtscommissaris Senrita Gobardhan en wordt verder ingevuld door de voorzitter van de commissie begeleiding waterschappen, diensthoofden van betrokken ministeries, ressortleiders van LVV, watermasters en de technische coördinator van het duurzaam landbouw productiviteit project.
Een waterschapsbestuur wordt voor een zittingsperiode van 3 jaren gekozen en de laatste waterschapsverkiezingen zijn in de periode 2018/2019 gehouden. Doordat de besturen demissionair zijn, missen zij de bevoegdheid om de nodige overeenkomsten met de staat aan te gaan waardoor de rehabilitatie werkzaamheden in hun respectieve waterschap nog niet kunnen starten.

Sewdien heeft de verschillen waterschap voorzitters op deze meeting wederom geattendeerd op de noodzaak van de rehabilitatie van de natte en droge infrastructuur in de polders die binnen dit project zijn opgenomen. “Er gaat met dit project welke ook een upgrading van de verschillende pompgemalen en faciliteiten voor het waterschap besturen omvat een bedrag van 30 miljoen dollar gemoeid,” deelde de minister mee.

Onder de aanwezigen waren ook IICA-vertegenwoordigers, LVV-ressortleiders, watermasters en waterschap voorzitters. Volgens de bewindsman schort het tot nu toe aan betrokkenheid van de boeren bij het waterschap gebeuren, ook onwetendheid bij de boeren over de impact van het IDB 1052 project ziet Sewdien als oorzaak voor de geringe participatie. Er zullen awareness filmpjes worden geproduceerd om boeren bewust te maken van de vele voordelen die dit gigantische project voor vooral de rijstsector met zich meedraagt. “Laat u deze once in a lifetime chance niet voorbijgaan,” stelde de minister.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May