Coronie in de spotlight: Zonne-energie en grondbeschikkingen
31 Jul 2022, 00:01
foto
Ernie Esajas neemt zijn grondbeschikking in ontvangst uit handen van president Chan Santokhi. Esajas heeft veertien jaar gewacht op zijn beschikking.


Het district Coronie is zaterdag in het zonnetje gezet. Naast de ingebruikname van het zonne-energieproject, zijn ruim 100 grondbeschikkingen uitgereikt en president Chan Santokhi heeft een commissie ingesteld die bezig is het boedelprobleem waarmee het district al decennia te kampen heeft, aan te pakken. Het staatshoofd merkte op dat de regering Coronie helemaal niet vergeten is. "Integendeel, we doen er alles aan, om dit district, wederom de plaats van weleer te geven".

Tijdens de uitreiking van grondbeschikkingen gaf de president aan dat het beschikken over een stuk grond zekerheid in het leven geeft, namelijk voor bebouwing of beplanting. Hij voerde aan dat iedere Surinamer het recht op een stuk grond heeft. Dit wordt door het uitreiken van grondbeschikkingen aan mensen van het district Coronie zichtbaar.  Waar het mogelijk is om grondbeschikkingen uit te reiken, wordt dat voortvarend aangepakt en zij die hebben aangevraagd, moeten waar mogelijk krijgen. 

"Ik wil bij deze, vooral de jongeren oproepen, om het district Coronie weer te brengen, naar het district, met vele middelen van bestaan". Santokhi somde op wat aangepakt kan worden:
- landbouw met het verbouwen van vele gewassen,
- rijst,
- groente,
- fruit, vooral het zuurzak project,
- varkens- en kippenteelt,
- bijen kwekerij,
- het structurele aanpakken van kokos en nog veel meer.

De president merkte op dat meeste gronden zijn uitgereikt voor tuinbouw en agrarische doeleinden. Er moet beleid ontwikkeld worden om bestemmingswijzigingen te geven naar bebouwing en bewoning. Om dit probleem op te lossen is ook de presidentiële werkgroep in het leven geroepen om het boedelprobleem op te lossen. Staande de vergadering in Coronie heeft het Assembleelid Joan Wielzen (NDP) voordrachten gedaan van mensen die zijn afgestudeerd op het boedelprobleem. De president heeft om de namen gevraagd en aangegeven dat zij ook in de presidentiële werkgroep zullen worden opgenomen. "Wij hebben alle kennis van alle Surinamers nodig", stelde hij.

De president beloofde dat op hem gerekend kan worden voor het ontwikkelen van Coronie. "Ik reken op uw inzet en vastberadenheid. Laten we Coronie samen weer maken tot het bloeiend district!"
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May