Vandaag start hoger beroep 8 december strafzaak
29 Jul, 00:02
foto
Van de 25 verdachten in de 8 december strafzaak zijn 7 veroordeeld. Vijf van hen hebben beroep aangetekend.


Het hoger beroep in de 8 december strafzaak start vandaag. Vijf verdachten inclusief Desi Bouterse zullen dan terecht staan voor de kamer van het Hof van Justitie. De hofkamer die over al de beroepszaken zal beslissen, bestaat uit kamerpresident Dinesh Sewratan, Anand Charan en kolonel Dennis Kamperveen. Vanuit het Openbaar Ministerie (OM) treedt advocaat-generaal Carmen Rasam op. De kamersamenstelling is conform de wet militaire strafrechtspleging.

Het is nog koffiedik kijken hoe de zaak zal verlopen. De verdediging kan bijvoorbeeld meteen verweren (excepties) opwerpen, of er worden gelijk afspraken gemaakt om beëdigde verklaringen als voorgelezen te beschouwen en/of krijgen partijen de gelegenheid om (nieuwe) getuigen op te roepen. In eerste aanleg vorderde de auditeur-militair geen gevangenneming tegen de verdachten; over of de advocaat-generaal te zijner tijd in haar requisitoir nu wel met deze eis komt, houdt de vervolgingsinstantie zich op de vlakte. "Hierop kan er vooralsnog geen antwoord worden gegeven", reageert de publiciteitsafdeling van het OM tegenover Starnieuws.

OM tekende mede-appel aan

Van de zes medeverdachten in de militaire kamer die in november 2019 waren veroordeeld, stelden vier van hen appel in. Het gaat om Benny Brondenstein, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie en Stephanus Dendoe; ze zijn het niet eens met hun veroordeling en tekenden beroep aan. "Van de vier die appel hebben aangetekend heeft het OM mede-appel aangetekend", zegt de publiciteitsafdeling. De Krijgsraad had hen namelijk een lagere straf opgelegd dan was geëist.

De overige twee verdachten: Kenneth Kempes en Luciën Lewis, die nooit zijn verschenen tijdens de behandeling in eerste aanleg, werden bij verstek veroordeeld. "Deze twee verdachten moeten hoogstwaarschijnlijk in Nederland zijn." Hun veroordeling staat nog recht overeind.

25 verdachten, 7 veroordelingen
Het gerechtelijk vooronderzoek in de langlopende zaak begon tweeëntwintig jaar geleden, in 2000 en het strafproces startte zeven jaar later, in 2007. Bij de aanvang van het jarenlange proces waren er totaal vijfentwintig verdachten. Vier van hen stonden terecht voor de burgerkamer, achttien voor de militaire kamer en drie voor de kantonrechter. Aan het einde van de rit werden zeven verdachten veroordeeld, twaalf werden vrijgesproken, terwijl zes zijn overleden gedurende het proces.

Bouterse was de hoofdverdachte in het strafproces over de moord op vijftien politieke tegenstanders op 8 december 1982. Hij was ten tijde van de moorden de leider van het militaire bewind. De Krijgsraad veroordeelde Bouterse in november 2019 conform de eis van het OM, bij verstek tot een celstraf van twintig jaar. Bouterse tekende hiertegen verzet aan, maar de Krijgsraad bevestigde het verstekvonnis in augustus 2021. De aanvang van de beroepszaak volgt bijkans een jaar hierna.
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November