Nog geen accoord Suriname en Oppenheimer
26 Jul 2022, 04:51
foto


Ofschoon er sprake is van kleine stapjes vooruit, is er nog geen overeenstemming tussen Suriname en Oppenheimer bereikt over de herschikking van de schuld van bijna US$ 800 miljoen. De mate van schuldverlaging en lagere rente, zijn nog de struikelpunten.

Het huidige bod van de bondholders zou de begroting drukken, wat zou leiden tot substantiële bezuinigingsmaatregelen. Het volk zou bij acceptatie van het huidig bod van de schuldeisers weer het gelag moeten betalen.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning wil een eerlijke deal voor Suriname. "Wat Suriname op tafel heeft gelegd, is alleszins redelijk gegeven de situatie." Hij stelt dat de bondholders moeten begrijpen dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de economische situatie. "Zij hebben uitgeleend tegen woekerrentes, wetende dat ons land het niet terug zou kunnen betalen."

Achaibersing heeft de onderhandelingen met de Oppenheimer bondholders tussen 11 en 18 juli geleid. Eerder zijn er succesvolle onderhandelingen gevoerd met de Club van Parijs. De schuldeisers, geleid door Frankrijk, Nederland, Italië, Israël en Zweden, hebben de moeilijke situatie in Suriname volmondig erkend en zijn meegegaan met een redelijke schuldherschikking.

Minister Achaibersing had gehoopt dat dit ook voor de bondholders zou gelden.Hij blijft echter positief. "Mijn deur blijft open staan. Ik hoop dat de bondholders de realiteit van de situatie in Suriname beseffen en hun verantwoordelijkheid nemen."

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May