Nickerie en Coronie gaan mangrove plantmateriaal maken
24 Jul 2022, 02:54
foto
De kustafslag te Weg naar Zee.


Nickerianen en Coronianen hebben effectief de mogelijkheid om mee te helpen om mangrove terug te krijgen. Ze kunnen plantmateriaal maken van mangrove op een relatief gemakkelijke, goedkope manier. Eenieder kan mangrove plantjes kweken, waarvan de afzet is gegarandeerd. Het mooie is ook nog dat de personen worden vergoed voor het plantmateriaal.

Daar draait het jongste milieuproject van professor Sieuwnath Naipal om. Voor 'Promoting mangrove density through application of hydrological and water management technologies to impact coastal zone management' is een jaar uitgetrokken. Tijdens een zoom presentatie in Nickerie heeft hij belangstellenden ingelicht over het project. Huisvrouwen, scholieren en elk een die daar enige affiniteit voor heeft, kan mee helpen om het plantmateriaal aan te maken.

Het is cruciaal dat de zaden van de mangrove in zeemodder worden gezet voor een goed groeiproces. De zaden en de zeemodder zullen worden verstrekt door de trekkers van dit project. Wat de belanghebbenden moeten doen, is op zoek gaan naar petflessen en deze door midden snijden om zo een 'potje' te maken. In deze 'potjes' zal de zeemodder worden gezet, waarna het mangrove zaadjes erbovenop wordt gelegd. "Niet in de grond, maar gewoon op de modder," legt Naipal uit. "De mangrove zaden kiemen boven de grond." Het gaat bij dit project om de zwarte en rode mangrove.

Zeemodder is essentieel omdat het plantje uiteindelijk langs de kust moet worden uitgezet in zeemodder. De adaptatie van potje naar volle grond is dan sneller en heeft het plantje een grote overlevingskans. Naipal heeft uitgelegd dat er nog steeds veel verlies van mangrove is door menselijke en natuurlijke factoren. Daardoor wordt de hydrologie ontwricht, wat leidt tot water stagnatie waardoor de doorstroming wordt beperkt en zelfs gestopt. Gebieden lopen dan onder water, ook gebieden waar mangrove groeit. Mangrove waarvan de dominante type parwa (zwarte mangrove), sterft gemakkelijk af als water voor enkele dagen of weken boven de wortels staat. "Menselijk ingrijpen is dus belangrijk om de mangrove weer terug te brengen, door weer te planten."

De ravage die menselijk handelen heeft aangericht is duidelijk te merken te Weg naar Zee, waar veel land is weggespoeld omdat de mangrove vegetatie is vernietigd. Hetzelfde beeld vertoont ook Paramaribo Noord, waar er nog steeds langs de lage kuststrook wordt verkaveld en mangrove wordt vernietigd. Een van de gevolgen daarvan is het steeds vaker en langer onder water lopen van gebieden. Naipal omschrijft mangrove als de grens verlegger van het noorden van het land. Achteruitgang van mangrove betekent alleen gevaar. De landbouw gaat achteruit, de infrastructuur gaat kapot, de gezondheid lijdt eronder, somt Naipal op.

Mangrove planten betekent investeren in de toekomst. Mangrove houdt grote hoeveelheden koolstof (carbon) vast. Landen met een hoge koolstofuitstoot tonen steeds meer belangstelling om te betalen om hun hoeveelheden CO2 vast te houden (REDD+).

Klimaatverandering is wereldwijd te merken. De grote en vaker voorkomende bosbranden in Californie, Australie en de Amazone. Maar ook de hittegolven waarmee grote delen van Europa nu mee kampen met temperaturen boven de 40C. En dat de zware overstromingen die zich voordoen in Zuidoost Azie, waar miljoenen mensen zijn ontheemd. Ook het ijs op de Noordpool smelt steeds sneller door hogere temperaturen. De opwarming van de aarde door de aanhoudende uitstoot van CO2 gaat steeds sneller.

De kustlijnen van landen die in de Tropen liggen, lenen zich voor mangrove aanplanten. Het zijn die landen die kunnen profiteren door hun hele kustlijnen te beplanten met mangrove.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May