WHO: Wereldwijde gezondheidsnoodtoestand uitbraak apenpokken
24 Jul 2022, 04:51
foto
Reageerbuisjes met het label "Monkeypox virus positive and negative". (Foto: Reuters)


De zich snel verspreidende uitbraak van apenpokken vertegenwoordigt een wereldwijde noodsituatie op het gebied van de gezondheid, het hoogste alarmniveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zei directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus zaterdag. Het WHO-label - een "noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang (PHEIC)" - is ontworpen om een ​​gecoördineerde internationale reactie op gang te brengen en kan financiering vrijmaken om samen te werken aan het delen van vaccins en behandelingen.

Leden van een commissie van deskundigen die donderdag bijeenkwamen om de mogelijke aanbeveling te bespreken, waren verdeeld over de beslissing, met negen leden tegen en zes voor de verklaring, wat Tedros ertoe bracht zelf de impasse te doorbreken, vertelde hij aan verslaggevers.

"Hoewel ik een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang verklaar, is dit momenteel een uitbraak die zich concentreert onder mannen die seks hebben met mannen, vooral degenen met meerdere seksuele partners", vertelde Tedros op een mediabriefing in Genève. "Stigma en discriminatie kunnen net zo gevaarlijk zijn als elk virus", voegde hij eraan toe.

Hij zei dat het risico op apenpokken - dat zich verspreidt via nauw contact en de neiging heeft om griepachtige symptomen en met pus gevulde huidlaesies te veroorzaken - wereldwijd matig was, behalve in Europa, waar de WHO het risico als hoog beschouwt.

Voorheen onderschreef Tedros doorgaans aanbevelingen van de commissie van deskundigen, maar de twee bronnen vertelden Reuters eerder op zaterdag dat hij waarschijnlijk had besloten het hoogste alarmniveau te steunen vanwege bezorgdheid over de escalerende gevallen en een tekort aan vaccins en behandelingen.

Tot nu toe meer er dit jaar dan 16.000 gevallen van apenpokken geweest in meer dan 75 landen en vijf doden in Afrika. De virale ziekte heeft zich tijdens de recente uitbraak voornamelijk verspreid onder mannen die seks hebben met mannen, buiten Afrika waar het endemisch is.

Gezondheidsdeskundigen verwelkomden het besluit van de WHO om de PHEIC-verklaring af te geven, die tot nu toe alleen was toegepast op de pandemie van het coronavirus en de voortdurende inspanningen om polio uit te roeien.

"Het juiste resultaat is duidelijk - op dit moment geen noodtoestand uitroepen zou een historische gemiste kans zijn", zei Lawrence Gostin, een professor aan Georgetown Law in Washington, D.C., die de beslissing politiek moedig noemde.

De beslissing moet helpen de verspreiding van de virale ziekte in te dammen, zei Josie Golding, hoofd epidemieën en epidemiologie bij de Wellcome Trust. "We kunnen het ons niet veroorloven om te blijven wachten tot ziekten escaleren voordat we ingrijpen", zei ze.

Vergadering juni
De WHO en nationale regeringen staan ​​onder zware druk van wetenschappers en volksgezondheidsdeskundigen om meer actie te ondernemen tegen apenpokken. Het aantal gevallen van de virale ziekte is explosief gestegen sinds de commissie eind juni voor het eerst bijeenkwam, toen er nog maar ongeveer 3.000 gevallen waren.

Destijds stemde de expertgroep ermee in om hun standpunt over de noodverklaring te heroverwegen als de uitbraak zou escaleren.

Een van de belangrijkste kwesties die tot een herbeoordeling leidden, was of de gevallen zich zouden verspreiden naar andere groepen, met name kinderen of anderen die bij eerdere uitbraken in endemische landen kwetsbaar waren voor het virus.

Vrijdag identificeerde de Verenigde Staten de eerste twee gevallen van apenpokken bij kinderen. WHO-functionarissen zeiden zaterdag dat ze de mogelijkheid onderzochten dat het virus zich via nieuwe manieren van overdracht verspreidt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May