Nickerie: Nog behoorlijk veel grofvuil op te ruimen
21 Jul 2022, 06:46
foto
Er moet nog heel veel grofvuil worden opgeruimd in de Westelijke Polders en Nieuw Nickerie waar er een uitbraak is van de ziekte van Weil.


"Een rattenplaag met zoveel besmette gevallen maak ik voor het eerst mee. Ik maak mij zorgen en ik hoop dat de mensen hun erf nu schoon zullen houden," zegt Marjorie E. (42). Ze kan zich niet voorstellen dat mensen met notabene kinderen die blootvoets op het erf rennen, met zoveel troep zitten. De ophaal van grofvuil in Nickerie gaat de tweede week in. Het opruimen van de troep moet de verdere uitbraak van de ziekte van Weil (Leptospirose) in Nickerie tegengaan.

Het aantal verdachte gevallen van de ziekte van Weil blijft stijgen. In de eerste week van juli waren er 31 verdachte gevallen geregistreerd. Dat aantal bedraagt nu 60. Volgens een bron van het Mungra Medisch Centrum (MMC) die niet genoemd wil worden, ontbreekt de nodige voorlichting naar de bevolking. "Ik word haast elke dag geconfronteerd met deze gevallen en ik zie de angst bij de familie die in feite begeleid moet worden." De bron stelt dat de situatie al ernstig genoeg is.

Aangezien de belangrijkste verspreider van de ziekte bij mensen de bruine rat is, wordt de rattenplaag in het district aangepakt. De ministeries van Openbare Werken (OW) en van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) zijn bezig de ressorten Westelijke Polders en Nieuw Nickerie te ontdoen van grof vuil. De periode 12 tot en met 15 juli was als streefdatum gepland voor de twee ressorten waar de meeste verdachte gevallen zich voordoen. Maar aangezien er nog behoorlijk wat grofvuil op de bermen ligt, is het de ministeries niet gelukt de streefdatum te halen.

Districtssecretaris Joyce Toelsie die namens ROS in samenwerking met OW dit project coördineert hoopt vandaag, donderdag het ressort Westelijke Polders af te ronden. Het ontdoen van Nieuw Nickerie van grof vuil zal volgens haar nog enkele dagen duren.

De ziekte van Weil ontstaat door besmetting met Leptospira interrogans via water dat is besmet met rattenurine. De eerste symptomen van de ziekte van Weil zijn koorts en koude rillingen, spierpijn, misselijkheid en braken, hoofdpijn en dalende bloeddruk. Ongeveer vier dagen na het verschijnen van de eerste symptomen kun je last krijgen van geelzucht door leverontsteking. Bloedingen uit de slijmvliezen van neus, mond en ogen kunnen dan ook optreden. Ook huidbloedingen zijn mogelijk. Je urine zal bloed bevatten door de aantasting van je nieren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May