Concrete oplossingen voor code Zwart NICU AZP
16 Jul 2022, 02:36
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, de directie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en de kinderartsen hebben gisteren concrete afspraken gemaakt om verpleegkundigen aan te trekken voor de Neonatal Intensive Care Unit (NICU). Ramadhin zegt in gesprek met Starnieuws dat vanuit AZP een delegatie wordt voorbereid om NICU-verpleegkundigen aan te trekken uit Cuba. Via adviseur Marc Sprenger worden ook netwerken in Nederland aangeboord om de gespecialiseerde verpleegkundigen in AZP in te zetten.

Code zwart blijft nog steeds gehandhaafd op de NICU. Er is ook hulp gezocht bij andere ziekenhuizen. De minister hoopt dat in een paar weken er extra personeel uit het buitenland naar Suriname kan komen. Wat de nieuwe loonreeks betreft, zal dinsdag een onderhoud volgen tussen de directie, raad van commissarissen van AZP en de minister. In afwachting van een nieuwe loonreeks, heeft Ramadhin voorgesteld om een voorstel te doen voor aanpassing van toelagen aan de specifieke groep zorgwerkers. Dat kan de motivatie een 'boost' geven, merkt de bewindsman op.

De minister voert aan dat in 2021 Volksgezondheid ingekomen is met US$ 500.000 voor apparatuur bestemd voor de NICU en de Pediatric Intensive Care Unit (PICU). De vervanging van deze apparatuur was noodzakelijk nadat er in de jaren daarvoor geen vervangingsinvestering heeft plaatsgehad. De afgelopen periode is veel kader naar het buitenland vertrokken, waardoor NICU-bedden gesloten moesten worden. Nu is de situatie van dien aard dat baby's sterven, omdat een beperkt aantal bedden opengesteld kan worden.

Ramadhin merkt op dat het probleem veel breder is. De prenatale zorg moet optimaal zijn waardoor minder baby's in de NICU belanden. Suriname heeft een vrij hoge sterfte van pasgeborenen in vergelijking met de regio. Het komt nog teveel voor dat tijdens de zwangerschap onvoldoende controle plaatsvindt. Kindersterfte was er altijd, maar dit moet niet gebeuren omdat er beperkte faciliteiten zijn, merkt de bewindsman op.

In AZP en Covab worden ook NICU verpleegkundigen opgeleid. Het gaat om een intensieve studie van 18 maanden. Het gaat om specialistische kennis. Degenen die in opleiding zijn, worden wel ingezet om ondersteunend werk te verrichten. De uitstroom is echter groter dan de instroom. De minister benadrukt dat er alles aan gedaan wordt om concrete oplossingen te vinden voor het probleem.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May