Breaking: Code zwart NICU AZP: Baby's sterven!
15 Jul 2022, 08:42
foto


De neonatale zorg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is in code zwart terechtgekomen. Op de Neonatal Intensive Care Unit (NICU) zijn de afgelopen weken baby's geweigerd die behoefte hadden aan de NICU zorg. Deze baby's worden dan bij de moeder gelegd om te overlijden. "Van sommigen hebben we de volgende dag toch een plekje kunnen regelen, maar voor 2 was het helaas te laat en zijn ze komen te overlijden", hebben de kinderartsen donderdag in een brief aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid meegedeeld.

De minister bevestigt tegenover Starnieuws dat hij gisteren de brief heeft ontvangen. Er is gelijk overleg gevoerd met de directie van AZP gistermiddag over concrete zaken die gerealiseerd moeten worden. Ramadhin deelt mee dat straks een gesprek is met de kinderartsen en de directie van het ziekenhuis. "Het is een vervelende situatie. Het heeft veelal te maken met niet genoeg adequaat personeel, terwijl wij wel gestart zijn met interne opleidingen in verhevigde tempo bij AZP en Covab. Dan nog is het niet voldoende", legt de bewindsman uit. Tijdens het overleg vanmorgen zal een concreet actieplan worden uitgewerkt. Met spoed zullen NICU-verpleegkundigen worden aangetrokken.

De kinderartsen benadrukken in hun brief "dat de NICU zorg in het AZP, die een landelijke functie heeft, is door de ontstane situatie momenteel in code zwart terecht gekomen. Na de brandbrief van de directie van het AZP vorige week hebben we geen respons vanuit het ministerie ontvangen. We moeten u mededelen dat de maat voor het zorgpersoneel van de NICU vol is. Ingaande 1 augustus 2022 zullen er, door het wegtrekken van gekwalificeerd personeel, nog meer bedden worden gesloten en zullen we, in overleg met de directie, moeten overwegen om de NICU te sluiten. Er is dan geen noodzaak meer voor een neonatoloog en is het de vraag of de kinderartsen van het AZP ook hun diensten zullen blijven verlenen."

De dringende interventie van de minister is nodig voor:
1. Salarisaanpassing voor de verpleging, waardoor gekwalificeerd personeel niet meer weg hoeft te trekken.
2. Tijdelijk meer gekwalificeerd personeel uit het buitenland op de NICU plaatsen.

"De directie van het AZP en u zijn reeds in maart 2022 op de hoogte gesteld om hoeveel gekwalificeerd personeel het gaat om in code oranje te belanden. Tevens delen we u mede dat wij als kinderartsen van het AZP niet participeren in dialoog met derden waar de directie van het AZP en het ministerie niet bij betrokken is. Het is momenteel code zwart voor de neonatologische zorg in Suriname, dit probleem dient op het hoogste niveau aangepakt te worden. Als kinderartsen zijn onze handen momenteel dringend nodig aan het bed van het Surinaamse kind en kunnen we ons niet permitteren om tijd te verspillen. We houden de directie van het AZP op de hoogte van de ontwikkelingen en hopen op daadkrachtig ingrijpen uwerzijds", stellen de kinderartsen in de brief.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May