PALU-topman: Minister Financiën moet plaatsmaken
14 Jul 2022, 21:03
foto
Jim Hok, voorzitter van PALU.


Jim Hok, voorzitter van de PALU, vindt dat in de kwestie van de grootschalige fraude bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de minister van Financiën Armand Achaibersing plaats moet maken in het belang van het onderzoek. Ook andere toppers van het ministerie hadden allang met verlof gestuurd moeten zijn. Gegeven de grote bedragen waarmee gefraudeerd is en de ernst van de kwestie moet het inmiddels duidelijk zijn dat het niet slechts een kwestie is van 'vervalste reçu’s'. Het onderzoek van het OM zal om die redenen alle ruimte moeten krijgen zonder dat mogelijke betrokkenen aan bewijslast 'knoeien'.

Hok benadrukt dat gegeven de procedure van betaling bij het ministerie van Financiën & Planning het duidelijk is dat het niet alleen gaat om 'vervalste reçu’s'. Minimaal moeten er wijzigingen hebben plaatsgevonden onder toeziend oog van de minister van Financiën en andere betrokkenen in de wijze waarop reçu’s worden goedgekeurd om uitbetaald te worden. In het verleden zijn vele ondernemers in problemen geraakt omdat de uitbetaling van gelden voor werkzaamheden die zij voor de overheid hadden verricht lang op zich lieten wachten.

Met goedgekeurde reçu’s in hun handen hebben zelfs enkele ondernemers hun deuren moeten sluiten omdat de uitbetaling maar niet plaats kon vinden. Hoe kan dan een persoon in zijn eentje deze ellenlange ambtelijke procedure met vele autorisaties omzeilen door eenvoudigweg reçu’s te vervalsen? En als dit mogelijk is geweest, dan zullen met de vervalser ook degenen die verantwoordelijk zijn voor de procedure tot uitbetaling van reçu’s, moeten worden vervolgd. Deze verantwoordelijke personen met de minister voorop, hadden daarom thuis moeten afwachten op de resultaten van het onderzoek, stelt Hok.

Volgens de PALU-topman zou in een goed functionerende democratie een zichzelf respecterende minister allang plaats gemaakt hebben. En als het niet uit zichzelf is gekomen, dan had de President moeten hebben ingegrepen. Nu de minister nog op de positie blijft gehandhaafd en dagelijks naar kantoor gaat, zal dit alleen maar een heleboel vermoedens doen oproepen en ruimte geven voor verdachtmakingen. Want stel als het onderzoek van het OM nu de minister zal ontlasten. Is dat gekomen vanwege het gedegen onderzoek van het OM? Of zal dat komen omdat ondertussen met allerlei bewijslasten is geknoeid? Door de minister op zijn positie te laten zal deze fraude de minister zijn hele leven achtervolgen.

Maar zeker ook gegeven de ernst van de kwestie roept de voorzitter van de PALU de president op om de minister van Financiën en andere betrokken ambtenaren, al is het met verlof, naar huis te sturen in het belang van het onderzoek. Dat computers en andere zaken nu in beslag zijn genomen zal slechts een begin zijn. Want als procedures zijn omzeild zullen ook personen in functie verantwoordelijk voor de nodige autorisaties, moeten hangen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May