In navolging van Guyana, hoopt Grenada olie te vinden
13 Jul 2022, 18:53
foto
Grenada is op zoek naar commerciële olie- en gasbronnen in zijn maritiem gebied.


Grenada hoopt commerciële olie- en gasbronnen te vinden die kunnen worden gebruikt om het eiland te ontwikkelen. Als dat lukt, gelooft de onlangs gekozen premier van het land, Dickon Mitchell, dat Grenada kan leren van de snelle ontwikkeling van Guyana's olie- en gasindustrie.

Premier Mitchell, de 44-jarige advocaat die politicus is geworden, werd op 23 juni gekozen. Slechts enkele weken in zijn functie, zei hij dat er verschillende belangrijke prioriteiten zijn die zijn regering nastreeft. Een daarvan is de ontwikkeling van de olie- en gasindustrie van het land, aangezien er in het verleden enkele veelbelovende vondsten zijn gedaan. En hij gelooft dat de ervaring van Guyana waardevol is.

"Je hebt je olie en gas in een snelle tijd ontwikkeld. We hebben zeker het gevoel dat Grenada ook het potentieel heeft voor olie en gas, dus dat is iets wat onze regering zal nastreven", zei premier Mitchell tijdens een interview met de News Room.

In 2015 trof Guyana olie aan in het productieve Stabroek-blok voor de kust en sindsdien zijn er meer dan 30 ontdekkingen gedaan. In december 2019 begon het land met de productie van olie in zijn Liza Phase One-ontwikkeling.

Meer recentelijk zijn Guyana, Suriname, Trinidad & Tobago en Barbados besprekingen begonnen over het bundelen van hun olie- en gasbronnen om aan de energievraag van de regio te voldoen.

Grenada werkt al samen met Trinidad en Tobago (T&T) om de tweeling-eiland in staat te stellen te zoeken naar koolwaterstofbronnen in hun gedeelde maritieme ruimte. Nu Grenada de olie- en gasontwikkeling in de gaten houdt, zou het land onderdeel kunnen worden van een regionale energiestrategie.

Ondertussen zei premier Mitchell dat hij gelooft dat er andere gebieden zijn waarop Guyana en Grenada kunnen samenwerken. "Ik heb veel tijd besteed aan besprekingen met president (Irfaan) Ali over enkele van de belangrijkste gebieden waarop we volgens mij kunnen samenwerken."

"Zoals u weet, is hij erg gesteld op voedselzekerheid, landbouw en agroverwerking - dat is een gebied waar we in Grenada erg op gebrand zijn en dat is een natuurlijk gebied voor ons om aan samen te werken," zei hij.

Guyana leidt momenteel de voedselzekerheidsagenda van de regio, waar landen hun voedselproductie verhogen en ernaar streven de regionale invoer tegen 2025 met 25 procent te verminderen.

De oprichting van een regionale luchtvaartmaatschappij, de bevordering van de Caribische interne markt en economie (CSME) en de bestrijding van klimaatverandering zijn onder andere aandachtsgebieden voor de nieuwe premier.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May