Ter overdenking: Eerste hulp bij ongelukken
10 Jul 2022, 21:11
foto


Naar aanleiding van berichten in de media in de afgelopen tijden en vooral ook weer van de video’s in de afgelopen dagen bij een auto-ongeluk, schrijf ik dit bericht. Eigenlijk zitten een paar dingen mij dwars, maar vooral het handelen en het aanbieden van de eerste hulp ter plaatse. Je ziet dat mensen hun best doen om iemand te redden of om te reanimeren, maar het zou goed zijn als de mensen weten op welke manier het beste hulp kan worden verleend. Wat moet je precies doen en op welke manier, zodat je echt effectief hulp kan bieden.

Bijvoorbeeld mensen die een circulatiestilstand hebben, moeten worden gereanimeerd  maar wat is nu de juiste manier en hoelang doe je dat en vooral wanneer doe je dat? Dat zijn allemaal vragen die misschien ook anderen zich afvragen. Naar aanleiding van de video’s zie ik dat mensen proberen, maar eigenlijk is het niet op de juiste wijze, waardoor het geen effect zal hebben ondanks het misschien al te laat was op dat moment. (Nu hoor ik u denken wie ben jij precies om dat te zeggen. Klopt, ik ben ook geen arts, maar weet wel bepaalde dingen en ik wil graag mijn mening geven over dit onderwerp).
 
Zoals iedereen weet is de ambulance niet gelijk ter plaatse als je die nodig hebt. Dit komt omdat eerst de politie moet komen en die pas de ambulance mag oproepen. Dit systeem zorgt ervoor dat het in vele gevallen al te laat is. Ik noem nu een voorbeeld wat er zou kunnen gebeuren. Iemand krijgt thuis een hartstilstand en heeft direct medische zorg nodig omdat het snel fataal kan aflopen. De eerste minuten zijn dus van cruciaal belang, het is dus nodig dat als er een familielid, vriend, voorbijganger etc.. is, dat die de eerste hulp verleend, maar vaak weten mensen niet hoe te handelen. En als vervolgens eerst de politie nog komt kijken en dan pas de ambulance wordt ingeschakeld, dan is het al te laat.

Sommige mensen weten ook niet wat ze moeten doen en hun eerste reactie is dan de persoon te tillen, in de auto te zetten om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te vervoeren. Maar dit is niet wat de patiënt op dat moment nodig had. Van belang is eerste hulp toe te passen, zodat die circulatie op gang komt en blijft. Je moet dus starten met reanimatie, in dit geval zijn vooral de eerste 2 minuten het belangrijkste.

Misschien redt je iemand ermee ook al is de kans soms klein en een ambulance moet snel ter plaatse zijn met een AED (automatische externe defibrillator). Bijvoorbeeld een hartstilstand is heel moeilijk te redden met alleen reanimatie, maar het kan net zijn wat de patiënt nodig heeft, zodat bevoegd personeel het daarna kan overnemen en professioneel kan handelen. Als we het niet proberen lukt het sowieso niet.

Daarom denk ik dat het belangrijk is de mensen te informeren en misschien kan de regering hier iets in betekenen door bijvoorbeeld samen met de ziekenhuizen en vrijwilligers mensen een “cursus" te bieden door bepaalde handelingen aan te leren zoals reanimatie en stabiele zijligging. Want laten we elkaar helpen en niet alleen staan kijken, daar redt  je namelijk geen leven mee.

J. Ramratan
(Nickerie)

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May