Olie stijgt 2%, maar boekt wekelijks verlies door angst voor recessie
09 Jul 2022, 02:52
foto
De schoorstenen van de olieraffinaderij Total Grandpuits zijn net na zonsondergang te zien, ten zuidoosten van Parijs, Frankrijk. (Foto: Reuters)


De olieprijzen zijn vrijdag gestegen met ongeveer 2% in de schommelende handel, maar stevenen nog steeds af op een wekelijkse daling, aangezien beleggers zich zorgen maakten over een mogelijke recessie-gedreven vraagdaling, zelfs terwijl de wereldwijde brandstofvoorraden krap bleven. Centrale banken over de hele wereld verhogen de rentetarieven om de inflatie te bedwingen, wat de vrees aanwakkert dat stijgende leenkosten de groei zouden kunnen verstikken, terwijl massale Covid-19-tests in Shanghai deze week zorgden voor bezorgdheid over mogelijke afsluitingen die ook de vraag naar olie zouden kunnen beïnvloeden.

Futures op ruwe Brent-olie stegen US$ 2,37 (2,3%), om zich te vestigen op US$ 107,02 per vat. US West Texas Intermediate (WTI) ruwe olie steeg US$ 2,06 (2%) om zich te vestigen op US$ 104,79 per vat. Beide benchmarks handelden in negatief gebied en herstelden zich vervolgens van sessiedieptepunten. (Een future is een termijncontract, waarbij een koper en verkoper vooraf een prijs en tijdstip vaststellen waartegen een onderliggend (financieel) product wordt geleverd).

Brent boekte een wekelijkse daling van ongeveer 4,1% en WTI een verlies van 3,4%, na de eerste maandelijkse daling sinds november. De prijzen daalden dinsdag, toen de daling van Brent van US$ 10,73 de op twee na grootste dagelijkse daling van het contract was, sinds het in 1988 begon te verhandelen.

Uit Amerikaanse niet-agrarische loongegevens blijkt dat de economie in juni meer banen heeft toegevoegd dan verwacht, een teken van aanhoudende kracht op de arbeidsmarkt die de Federal Reserve munitie geeft om deze maand nog een renteverhoging van 75 basispunten door te voeren.

"De oliemarkt beschouwt het banenrapport als een tweesnijdend zwaard", zegt Phil Flynn, analist bij Price Futures Group. "Het aantal banen was positief vanuit het perspectief van de vraag. Aan de negatieve kant is de markt bezorgd dat als de banenmarkt sterk is, de Fed agressiever kan zijn met het verhogen van de rente."

Amerikaanse energiebedrijven hebben deze week twee booreilanden toegevoegd, wat het totaal brengt op 597, het hoogste sinds maart 2020, zei energiedienstenbedrijf Baker Hughes Co.

De olieprijzen stegen in de eerste helft van 2022. Brent naderde de recordhoogte van US$ 147, nadat Rusland in februari Oekraïne binnenviel, wat de zorgen over de aanvoer van olie nog groter maakte.

"De economische zorgen hebben deze week misschien de olieprijs doen stijgen, maar de markt flitst nog steeds sterke signalen. Dit komt omdat de krapte in het aanbod vanaf dit punt eerder zal toenemen dan afnemen", zegt Stephen Brennock van oliemakelaar PVM.

Westerse sancties op de Russische olie-export hebben de prijzen ondersteund en hebben geleid tot een omleiding van de stromen, terwijl de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) en aanverwante producenten, moeite hebben om de toegezegde productieverhogingen waar te maken.

De Russische president Vladimir Putin waarschuwde het Westen dat aanhoudende sancties tegen Moskou het risico zouden kunnen lopen op "catastrofale" stijgingen van de energieprijzen voor consumenten over de hele wereld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May