Caricomlanden willen voortzetting PetroCaribe deal
07 Jul 2022, 13:10
foto
Premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent en de Grenadines en president Chan Santokhi deelden een amicaal moment. (Foto: René Gompers)


Door de sancties van de Verenigde Staten (VS) op Venezuela, is de PetroCaribe deal -waarbij Caricomlanden goedkoop brandstof bij Venezuela inkochten- al enkele jaren vervallen. Op de 43e Caricom Staatshoofden Conferentie is besloten om de VS "dringend te verzoeken" de sancties op te heffen. Door het opheffen van de sancties kunnen ook de voorraden aardgas, die op de zeebodem liggen tussen Venezuela en Trinidad & Tobago, verder worden ontwikkeld.

President Irfaan Ali van Guyana en ambtgenoot Chan Santokhi die ook Caricomvoorzitter is, hebben vaker duidelijk gemaakt dat zij een regionaal energiebeleid willen. Ze hebben gezegd dat als de olie- en gasbronnen in het Guyana bekken -maar ook van andere eilanden die voorraden hebben- gezamenlijk worden ontwikkeld, de Caricom zichzelf en de wereld zou kunnen voorzien van brandstof, gas en andere producten - zoals kunstmest - uit de industrie. Op de persconferentie ter afsluiting van de 43e Caricom Staatshoofden vergadering is over dit plan geen woord gerept.

Premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent en de Grenadines, heeft uitgelegd dat er al een regionaal energiebeleid bestaat. De lidlanden hebben ook allemaal een eigen beleid. Hij heeft gesteld dat er een "urgentie" is ontstaan door de stijgende olieprijzen en andere aardolie- en gasproducten, mede veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraine. De Caricomleiders zijn het erover eens dat de meest voor de hand liggende oplossing is het herstarten van de PetroCaribe deal.

Gonsalves stelt dat door het opleggen van de sancties op het Zuid-Amerikaans land, Rusland zijn positie als olieproducent heeft kunnen versterken. De oorlog wordt deels gefinancierd uit deze inkomsten. Gonsalves merkt op dat de VS ondertussen zelf aan het onderhandelen is met Venezuela over olie. "Je (VS) kunt niet een uitweg gaan zoeken voor Europa en tegelijk een eigen speciale afspraak maken om aan meer olie te komen, terwijl wij lijden. Het is dus logisch dat we dit aan de orde brengen."

Gonsalves deelt mee dat hij 10 weken geleden naar Venezuela is geweest en zelf met president Nicolas Maduro heeft gesproken over het herstarten van de PetroCaribe deal. Er is toen beslist de deal voort te zetten. Ook zal met de Amerikanen worden gesproken om de andere delen van de sancties op te heffen, zodat de LNG (Liquid Natural Gas) voorraden tussen Trinidad en Venezuela, verder ontwikkeld kunnen worden. De gesprekken zijn al gaande tussen de "vrienden" Caricom, Venezuela en VS, benadrukt Gonsalves.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May