Suriname en Barbados bezegelen samenwerkingsplatform
05 Jul, 22:49
foto
Een moment van ontspanning tussen president Chan Santokhi en premier Mia Mottley van Barbados. (Foto: CDS)


Albert Ramdin en Jerome Xavier Walcott, respectievelijk minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) van Suriname en minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel van Barbados, hebben maandag op het presidentieel paleis het Strategische Dialoog en Samenwerkingsplatform (SCDP) bezegeld. Het document is in aanwezigheid van premier Mia Mottley van Barbados en president Chan Santokhi getekend.

Mottley noemde Suriname bij deze gelegenheid een strategische partner van Barbados. De landen hebben een aantal regionale zaken kunnen uitwerken, ondanks verschillende beperkingen rond Covid-19 en klimaatverandering. “We hebben er alle vertrouwen in dat wij ondanks die beperkingen de handel tussen de twee landen hebben kunnen vergroten”, zegt Mottley.

Mottley meent dat beide landen er voordelen aan hebben wanneer hun burgers elkaars land bezoeken. “We zullen ervoor blijven zorgen dat we tot het allerhoogste niveau het signaal afgeven dat we broeders en zusters zijn.” De 43ste Reguliere Caricom Staatshoofdenvergadering zou eigenlijk door Barbados worden voorgezeten, maar de twee regeringen kwamen in 2020 overeen dat het Caribische eiland het voorzitterschap in februari 2020 van Suriname overnam door de drukte rond de organisatie van de algemene, vrije en geheime verkiezingen toen. “Dit maakt onze deelname aan deze sessie nog specialer door de afspraken die we hebben gemaakt voor die overname”, zegt Mottley.

Mottley ging in op een aantal actuele problemen die zich voordoen. Ze spreekt van een drievoudige crisis, te weten: de covidpandemie, klimaatverandering en wereldwijd gestegen voedsel- en brandstofprijzen. “Iedereen in de regio en de hele wereld lijdt hieronder.” Zij stond stil bij het werk dat in afgelopen maanden is verzet in het kader van het Brokopondo-programma tussen Suriname en Barbados. Deze samenwerkingsovereenkomst is in november 2018 bevestigd. Mottley spreekt op dit stuk van een hoogtepunt in de bilaterale gesprekken. Helaas is er volgens haar tijd verloren gegaan door de beperkingen rond Covid-19, meldt de Communicatie Dienst Suriname.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August