Rusland wil graan Zuid-Oekraïne verkopen aan Midden-Oosten
05 Jul, 15:19
foto
Een vrachtwagen staat bij een graanterminal tijdens het oogsten van gerst in de regio van de Odessa (Oekraïne), terwijl de Russische aanval op Oekraïne voortduurt. (Foto: Reuters)


Door Rusland geïnstalleerde autoriteiten in de zuidoostelijke regio Zaporizhzhia in Oekraïne, deels onder Russische controle, hebben vandaag, dinsdag, gezegd dat er een overeenkomst is bereikt om graan in het buitenland te verkopen, voornamelijk aan het Midden-Oosten. Dat schrijft het Russische staatspersbureau TASS.

Oekraïne heeft Rusland, 's werelds grootste tarwe-exporteur, beschuldigd van het stelen van graan uit gebieden die het Russische leger in beslag heeft genomen. Moskou ontkent dit. De oorlog heeft de graanexport van Oekraïne via de Zwarte Zee verstoord.

TASS citeerde Yevgeny Balitsky, het hoofd van de door Rusland geïnstalleerde administratie van de regio Zaporizhzhia, die zei dat de geplande deals de verkoop aan Irak, Iran en Saudi-Arabië omvatten. Hij zei dat er een contract was voor de levering van 150.000 ton graan aan Iran. Hij voegde eraan toe dat Russische landbouwhandelaren en staatsbedrijven graan kochten van de boeren in de regio.

"De prijzen zijn momenteel niet slecht", zegt Balitsky tegen TASS. "Een boer krijgt ongeveer US$ 200 per ton graan, wat geweldig is, omdat zijn productiekosten rond de US$ 120 liggen, zelfs als we rekening houden met de lange opslagtijd, die gedwongen was."

De prijzen voor Russische tarwe met een eiwitgehalte van 12,5% en voor aanvoer vanuit de havens aan de Zwarte Zee bedroegen eind vorige week US$ 375 per ton vrij aan boord (FOB). De regio krijgt deze week 300 treinwagons om de graanaanvoer uit Rusland te versnellen, naast leveringen door vrachtwagens, zei Balitsky.

"De spoorlijn rijdt nog niet in zeer grote volumes, we hadden tot voor kort slechts 11 treinwagons", zei hij, eraan toevoegend dat het proces bij de controleposten naar de Krim is vereenvoudigd. Rusland annexeerde de Krim van Oekraïne in 2014. Volgens Balitsky had de regio ongeveer 1,5 miljoen ton graan in opslag voor het recente begin van de oogst van dit jaar.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August