Ramlila blijft inspireren
04 Sep 2011, 16:30
foto
Ram en Laksman tijdens de Ramlila


Van heide en verre komen mensen al dagen naar het voetbalveld te Leiding 9A. Ze trotseren de bloedhete zon en ook de afstand. Het veld is fleurig aangekleed, de kleurrijke vlaggen geven het een aanblik van een kermis. De activiteiten die er plaatsvinden zijn echter alles behalve die van een kermis. De normen en waarden van de Ramayana wordt het publiek weer eens bijgebracht.

“Elke samenleving moet zijn sociaal culturele normen en waarden in acht nemen, dat leert de dharma (geloof) je.” Met die instelling voert de Shri Maha Shakti Durga Samaadj te Leiding 9A jaarlijks in september de Ramlila (het spel van Ram) op. De Ramlila is een epos uit de Ramayana. Met ongeveer 80 personen tussen 10 en 40 jaar is gedurende de afgelopen 9 dagen op het voetbalveld te Leiding 9A het levensverhaal van Ram uitgebeeld.

Jongeren
De groep bestaat grotendeels uit jongeren. “We proberen de jongeren nuttig te betrekken, zodat we geen hangjongeren hier krijgen,” zegt Wikesh Gangapersadsingh. Hij is penningmeester van de sociaal culturele vereniging en vertolkt al 16 jaar de rol van Laksman, de jongere broer van Ram. In zijn eigen leven probeert hij de ideale broer die Laksman was ook te zijn. “De rol van Laksman maakt dat mensen respect voor je hebben. Tegelijkertijd leert het je ook dat jij respect moet tonen,” zegt Gangapersadsingh helemaal gekleed en geschminkt als Laksman.

De jongeren putten hun inspiratie van de ouderen. Zoals de ouderen eens een rol tijdens de Ramlila hebben vertolkt, zo doen de jongeren dat nu. “Op gegeven moment komt met de ervaring ook de rolvervanging,” vertelt Gangapersadsingh. Naast hem staat zijn onafscheidelijke ‘broer’ Ram. Voorheen vertolkte zijn eigen broer die rol, maar dit jaar is de eer voor Sharwan Mataw. “Het in moeilijk om een ideaal mens te zijn zoals Ram dat was, maar we proberen er allemaal naar te leven,” zegt Mataw.


Vooral in deze tijd van normverval is het voor de vereniging belangrijk om de jongeren de culturele en sociale waarden en normen bij te brengen. “We begeleiden ze ook om die na te leven.” Het heel jaar door is de groep bezig met elkaar. Zo worden tijdens hoogtijdagen zoals phagwa en divali, opvoeringen gegeven. “We moeten onze waarden en normen hoog houden, precies zoals ons dat is bijgebracht. Elke familie heeft zijn eigen opvoeding, maar de kern van de waarden en normen blijft identiek,” stellen ‘Ram’ en ‘Laksman’.

De belangstelling is groot. Vanmiddag wordt de Ramlila afgesloten met een vuurwerkspektakel. Rawan (de slechte) wordt immers gedood door Ram, die wordt herenigd met zijn vrouw Sita.
Advertenties

Sunday 03 March
Saturday 02 March
Friday 01 March