Ecuador: Regering heft noodtoestand op
26 Jun, 20:48
foto
Koeienkoppen hangen boven een weg tijdens een protest tegen de regering te midden van een patstelling tussen de regering van president Guillermo Lasso en grotendeels inheemse demonstranten die een einde willen maken aan de noodmaatregelen, in Quito, Ecuador.(Foto: Reuters)


De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso heeft zaterdag de noodtoestand opgeheven die hij in zes provincies had opgelegd tijdens een door inheemse bevolking geleide staking. Het verrassende besluit kwam toen wetgevers in de Nationale Vergadering een petitie van de oppositie hoorden om Lasso uit zijn ambt te verwijderen.

Het besluit om de noodtoestand te beëindigen volgde op een eerste ontmoeting tussen regeringsfunctionarissen en de grootste inheemse organisatie van Ecuador, die twee weken geleden met de staking begon om te eisen dat de benzineprijzen worden verlaagd, prijscontroles worden opgelegd op landbouwproducten en een groter budget wordt vastgesteld voor onderwijs . Lasso had de inheemse leider die de soms gewelddadige staking leidde, ervan beschuldigd een staatsgreep te plegen.

Na de vergadering van zaterdag zei de voorzitter van de Nationale Assemblee, Virgilio Saquicela, dat er een commissie zou worden gevormd om de dialoog te vergemakkelijken om de staking te beëindigen. "De nationale regering bekrachtigt de bereidheid om ruimte te creëren voor vrede, waarin Ecuadoranen hun activiteiten geleidelijk kunnen hervatten", staat in een verklaring waarin het decreet wordt aangekondigd om de noodtoestand te beëindigen.

De bijeenkomst werd gehouden in de basiliekkerk in het koloniale centrum van Quito en werd bijgewoond door onder meer de president van de Confederation of Indigenous Nationalities of Ecuador, Leonidas Iza, andere sociale leiders, minister van Overheidszaken Francisco Jiménez en minister van Buitenlandse Zaken Juan Carlos Holguín. "Er is geen toezegging gedaan, maar gewoon een besluit van de inheemse confederatie ... om haar achterban te raadplegen over de aanwijzing van een commissie om deze dialoog te starten", zei Saquicela, eraan toevoegend dat "de regering de overeenkomstige opening heeft gemaakt. ”

Iza zei dat de staking niet zou worden beëindigd voordat aan hun eisen was voldaan. "In plaats van ons banger te maken, hebben ze onze rebellie, waardigheid verhoogd", zei hij. Iza zei dat stakers het weekend zullen rusten. Hij vroeg wegen te openen in de interprovinciale grensgebieden om voedsel door te laten en Quito te bevoorraden, dat kampt met een tekort aan landbouwproducten.

Ondertussen verzocht de oppositiepartij Union for Hope, die banden heeft met voormalig president Rafael Correa, in een virtuele wetgevende zitting om de verwijdering van Lasso. Het verzoek was gebaseerd op de noodtoestand die was afgekondigd wegens "ernstige interne onrust", die nu is opgeheven. De stemmen van ten minste 92 wetgevers zouden nodig zijn om Lasso te verwijderen, terwijl de Union for Hope slechts 47 zetels heeft.

Donderdag zei de inheemse confederatie dat een demonstrant stierf aan kogelwonden in de borst en buik terwijl hij protesteerde in de buurt van de Nationale Vergadering in Quito, waar ongeveer 100 andere mensen verschillende verwondingen opliepen. De politie tweette dat agenten ook gewond raakten door kogels.

In Quito hebben demonstranten die wegen blokkeerden de stad bijna tot stilstand gebracht en mensen kampen met voedsel- en brandstoftekorten. Groepen demonstranten hebben door de stad gezworven om voertuigen en burgers aan te vallen en bedrijven te sluiten, waarvan sommige werden geplunderd.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August