Juspol en penitentiaire ambtenaren bereiken consensus bij rechter
02 Sep 2011, 17:30
foto


Het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) en het onder directoraat Delinquenten Zorg van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) hebben consensus bereikt in de rechtszaal. Met een voorstel van rechter Anand Charan hebben beide partijen zich vanmorgen terug getrokken om tegen 13.00 weer voor hem te verschijnen. Er is een akkoord bereikt waardoor de rechter geen vonnis hoefde te vellen.

Het akkoord houdt in dat de bestaande structuren binnen het korps gehandhaafd blijven, maar in december er een begin wordt gemaakt met de herstructurering. De penitentiaire ambtenaren mogen een vertegenwoordiging aanwijzen die zitting neemt in de herstructureringscommissie.

Acties opgeschort
Met het bereikte resultaat in de rechtszaal komt er na zeven dagen een einde aan de staking. Bondsvoorzitter Gustaaf Gallant zegt aan Starnieuws dat de acties zijn opgeschort tot 15 december. Op die datum moeten partijen wederom voor de rechter verschijnen om na te gaan hoe de herstructurering verloopt. Onder directeur Edward Belfort belast met delinquente zorg, zegt dat vandaag de bond in een brief aan minister Martin Misiedjan moet meedelen dat de acties zijn opgeheven. Gallant spreekt echter van opschorten van de acties.

Beide partijen zeggen aan Starnieuws blij te zijn met de comparitie bij de rechter en het bereikte resultaat. Gallant zegt dat er nu eindelijk een eigen vertegenwoordiging van de bond zal zijn die namens het korps mag praten. Volgens hem zal bij het opstarten van het herstructureringsplan een tijdpad worden afgesproken om de verschillende onderdelen uit te voeren.
Belfort zegt dat het comparitie voorstel van de rechter niets anders is geweest dan wat het ministerie al aan de penitentiaire ambtenaren heeft voorgesteld. “De hele actie en ook de rechtszaak waren niet nodig geweest, als ze er allang mee akkoord waren gegaan”, zegt Belfort.

Positie rekruten
Wat betreft de positie van de rekruten die aan de actie hebben meegedaan, zegt Belfort dat gekeken zal worden door de dienstleiding hoe daarmee om te gaan. “Ik wil benadrukken dat rekruten geen penitentiaire ambtenaren zijn en niet mogen meedoen aan de acties. Dat is toch gebeurd. Eerder was de rekruten aangezegd dat hun contract zou worden verbroken als ze meededen met de acties.

De voorzitter van ‘de Moederbond’ Errol Snijders, zegt met de regering te willen praten om die aangezegde contractbreuk na te laten. Belfort zegt dat de dienst daarover met de minister zal praten waarna een beslissing wordt genomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May